Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tid för högt flygande drömmar

I 22 år har Sveriges största upplevelse- och sportsläger anlänt Norrköping. Nu var det återigen dags för landets framtida sportfantaster att samlas på Himmelstalund.

Våga. Sports Camp jobbar aktivt för att ungdomar ska våga ta plats.

Våga. Sports Camp jobbar aktivt för att ungdomar ska våga ta plats.

Foto: Philip Sundén

Norrköping2017-07-04 17:00

Stadium Sports Camp pågår för fullt i Norrköping. Under sportlägret kommer 18 olika idrotter blåsas igång. Bollar ska sparkas, kastas och slås. Tavlor ska träffas, hinder ska hoppas över och springas på.

Varje år sedan 1995 har sportslägret arrangerats för att lära barn och ungdomar mer om idrott och vänskap.

– Barnen ska vara glada och känna att det utvecklats. Förhoppningen är att föräldrarna ska få hem trötta och lyckliga barn, säger projektledare Helena Frykholm.

Sports Camp har vuxit sig större år för år. Första årets 300 deltagare har blivit 7000, och efter bygget av Stadium Arena har kapaciteten för fler idrotter och events ökat.

– Fler sporter ska få fler deltagare att söka hit, säger Helena Frykholm.

Hur utvecklar man ett så etablerat koncept?

– Vi försöker alltid komma med nya idéer. I år har vi utöver massa sporter exempelvis också kurser i en musikstudio och biljard.

Varje år besöks sportlägret av profiler som ska inspirera nästa generations idrottsstjärnor. I år planeras fem idrottare komma till campen varje vecka, bland dem friidrottsstjärnan Moa Hjelmer. Under tisdagen var det gymnaststjärnan Lina Sjöberg som gav barnen instruktioner.

- Dels är det bra marknadsföring för sporten, men framförallt är det ett bra sätt att motivera unga till träning, säger Lina Sjöberg.

– Alla kan bli bra gymnaster, ingen födds till elitidrottare.

Hur motiverar du deltagarna?

- Det kan vara svårt att nå fram genom att bara prata, då kan det vara väldigt effektfullt att visa och vara delaktig i träningen och hjälpa dem utveckla detaljer.

– Jag visade också en film på mig själv när jag var liten och knappt kunde göra en kullerbytta. Det är viktigt att alla får utvecklas i sin takt.

Utöver att prova på nya idrotter och få möta sportprofiler kommer deltagare få chansen att umgås med nyfunna vänner. Alla campens ledare utbildar sig med barnrättsorganisationen Friends. Ledarna får en manual med verktyg för att få alla deltagare att känna sig sedda och delaktiga.

– De jobbar efter en trygghetsanalys och gör en utvärdering varje kväll för hur man ska uppnå trygghetsmålen, säger Helena Frykholm.

- Vi arrangerar många aktiviteter vars syfte är att stärka samarbetet mellan deltagarna och utveckla dem som människor.

Stadium Sports Camp pågår fram till den 22 juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!