Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Spelarmarknaden nästan död

Börsen i Sverige är så sakteliga på väg uppåt. Likaså den internationella marknaden.
Men det är inget som återspeglar sig hos Sveriges 16 fotbollsagenter. De, liksom alla svenska spelare, har nämligen hamnat i ett riktigt dödläge!
- Det är mycket tuffare nu. Det är fler agenter, lägre löner och tuffare förhandlingsklimat, säger exempelvis Anders B Johansson som haft agentlicens sedan 1998.

Zlatan Ibrahimovic såldes från Malmö FF till Ajax för 82 miljoner, kanske var den sista med så stora pengar där en svensk är inblandad.
FOTO: SCANPIX

Zlatan Ibrahimovic såldes från Malmö FF till Ajax för 82 miljoner, kanske var den sista med så stora pengar där en svensk är inblandad. FOTO: SCANPIX

Foto:

NORRKÖPING2003-11-13 06:00
Det är Göteborgs-Posten som gjort en intressant sammanställning på läget för våra fotbollsagenter. Där konstaterar man att "affären Zlatan Ibrahimovic", som såldes från Malmö FF till Ajax för 82 miljoner, kanske var den sista med så stora pengar där en svensk är inblandad.
1995 kom den s k Bosman-domen och den har gjort att marknaden i dag översvallas av kontraktslösa spelare. Samtidigt har också klubbarna tvingats skära ner i sina trupper på grund av ekonomiska problem. Varje sommar står exempelvis 500-600 utan kontrakt i den engelska fotbollen.
- Att sälja en kontraktslös spelare i dag kräver oerhört mycket mer marknadsföring nuförtiden. Det räcker inte med ett fax eller ett telefonsamtal, man måste göra en massa resor, träffa rätt personer, vilket sedan gör det lättare att få representanter från klubben att komma och titta på en möjlig spelare, säger Kent Carlzon.
Kent är tillsammans med förre landslagsbacken Roger Ljung de kanske allra mest respekterade agenterna i Sverige. Kent har exempelvis 42 spelare i dag i sitt stall, men för att kunna ha kontroll på alla dessa och även hitta nya namn, tar hand hjälp av fotbollskunniga personer. I "stall Carlzon" finns i dag exempelvis de f d klubbdirektörerna i IFK Norrköping resp. AIK, Tommy Wisell och Stefan Söderberg.
- Sverige är för litet för så här många agenter, menar Kent. Men det blir väl en självsanering framöver.

16 agenter
I dag finns det 16 licenserade svenska agenter. Plus ett par advokater, bl a Martin Klette som exempelvis har Alexander Östlund och Patrik Jönsson i sitt stall. Men förutom Kent Carlzon och Roger Ljung är det i dag inte speciellt många som jobbar heltid som fotbollsagenter.
- Martin Dahlin har ju exempelvis sina skjortor, skrattar Kent.
De gyllene åren för agenterna var mellan 1997-2001. Massor av svenska landslagsstjärnor, hyggliga allsvenska spelare men framförallt lovande ungdomar fick då kontrakt utomlands.
Nu brukar man i agentkretsar tala om tiden före Zlatan och tiden efter. Här hemma i Sverige går massor av spelare och väntar på att komma ut i Europa. Kim Källström och Kennedy Bakircioglü är två spelare som väntar på ett proffskontrakt, Alexander Farnerud i Landskrona en tredje.
Men efterfrågan är minimal. Konkurrensen ruggig och dessutom finns det mindre pengar i omlopp. Visserligen brakade ryssen Roman Abramovitj in på marknaden i somras med en säck rubel och satte fart på transfermarknaden. Men några svenska spelare var aldrig aktuella utan det här skedde på en nivå långt över våra huvuden och våra agenter.
Det räcker att titta på ett par av Real Madrids värvningar för att se hur prisbilden sjunkit de senaste åren. När den spanska storklubben köpte Zinedine Zidane från Juventus fick man punga ut med 710 miljoner, när klubben sedan valde att köpa Ronaldo från Inter kom man undan med "bara" 430 miljoner kr.

Kraftig nedgång
Tittar man exempelvis på siffror från Sverige så har försäljningen i superettan halverats. År 2000 såldes det för 33,7 miljoner kr, i fjol var siffran nere i 18,4 milj kr, den sämsta om man undantar år 2001 då man var nere i 10,1 milj kr.
Och några stora försäljningar, typ Zlatan Ibrahimovic, kommer inte att ske inom överskådlig tid. Även inom Sverige finns det inte heller så många klubbar som har pengar att betala med. Än mindre lär det bli år 2005 när även Bosman-reglerna införs på svenska transfermarknaden. Fast det välkomnar fotbollsagenterna.
- Det är som för en aktiemäklare lättare att tjäna pengar om omsättningen på spelare är högre, säger exempelvis Patrick Mörk till G-P.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!