Spännande tider på Nya Parken

IFK har slussat fram flertalet talanger till A-laget de senaste åren och bakom kulisserna på Nya Parken pågår ett intensivt arbete för att hålla den trenden vid liv.

Många bollar i luften. Daniel Bäckström är inte bara tränare i Sylvia utan också involverad i barn- och ungdomsverksamheten i IFK Norrköping och driver just nu ett par spännande projekt tillsammans med idrottspsykologen Daniel Ekvall.

Många bollar i luften. Daniel Bäckström är inte bara tränare i Sylvia utan också involverad i barn- och ungdomsverksamheten i IFK Norrköping och driver just nu ett par spännande projekt tillsammans med idrottspsykologen Daniel Ekvall.

Foto: Joakim Blomqvist

NORRKÖPING2015-03-02 22:00

Sylvia-tränaren Daniel Bäckström och idrottspsykologen Daniel Ekvall driver just nu ett par spännande projekt som handlar om fotboll och idrottspsykologi.

Duon har fått stöd av Östergötlands Fotbollförbund att sätta ihop en spelar- och ledarutbildningsplan, som klubbar i länet ska kunna luta sig mot och dra nytta av framöver.

Planen är att få ihop material under våren och sedan testa det inom IFK Norrköpings ungdomsverksamhet under hösten för att sedan sprida det vidare nästa år.

Fokus kommer att vara på spelförståelse, mental utveckling, spelarutveckling och gruppsykologi, men även frågor som respekt inom idrott, etik och moral kommer att behandlas.

Saker som kanske hamnat lite i skymundan tidigare men som nu fler och fler börjar inse vikten av.

– Vi tror att vi kan vara en föregångare när det gäller det här och det är något vi tror kommer bli viktigare och viktigare inom fotbollen, säger Daniel Bäckström.

Det har hänt mycket inom just det här området de senaste åren och det har forskats en hel del, forskning som duon nu tar stöd av i sitt arbete.

– Det är lite unikt faktiskt, och tanken är också att materialet enkelt ska kunna revideras årligen beroende på vad forskningen säger så att det hela tiden känns aktuellt, säger Daniel Ekvall.

De vill komma bort lite från de traditionella metoderna där fotbollslag kanske har tre teorikvällar om året som handlar om mental utveckling, självförtroende och så vidare och istället få in de här bitarna i vardagen, på varje träning, och samtidigt då väva in de senaste rönen.

–  Senaste årens idrottspsykologi har exempelvis satt mycket fokus på beteende. Vad gör till exempel en spelare med bra självförtroende? Eller vad gör en lagspelare? Ofta ger tränare kanske beröm när någon lyckas med något, men man kanske ska berömma beteenden som man vill se mer av också. Det kan vara en spelare som tappar boll men vill ha den igen till exempel, eller en som ger tumme upp till en lagkamrat, säger Ekvall.

Förhoppningen är framför allt att få fler spelare att stanna inom fotbollen, men också att hitta ett effektivare lärande och förstås: utbilda bättre spelare.

Samtidigt drivs även ett annat projekt på Svenska Fotbollförbundets begäran, som handlar om att ta steget från juniornivå till seniornivå och vad som kan göras för att underlätta det, där IFK Norrköping och BK Häcken är de föreningar som är involverade.

011-200 486

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!