Då och då dyker det upp rubriker som får en att haja till lite extra. "Var fjärde fotbollsjunior visar tecken på depression" är definitivt en sådan. Artikeln skrevs av TT:s journalist Daniel Kihlström och baseras på forskningsresultat som Karolinska institutet tagit fram på uppdrag av Svensk elitfotboll (Sef).
Forskningen, ett resultat av enkäter och djupintervjuer bland tränare, seniorspelare och juniorer i landets 32 elitklubbar, blottlägger ett mående som många av oss kanske inte kopplar till idrott och tävlande.
Glädje och gemenskap? Visst, men även tecken på depressioner och ångest.
Enligt kartläggningen uppger 23 procent av tränarna som svarat på undersökningen att de lider eller har lidit av symptom på mild depression.
Bland seniorspelarna i allsvenskan och superettan är siffran 18 procent.
Den största gruppen i undersökningen är juniorspelare (P16, P17 och P19) där hela 23 procent av de som svarat på undersökningen visat symptom på mild depression.
– Det är en hög siffra. Sedan får vi tänka på att det är symptom på mild depression. Det betyder inte att de har psykiatriska besvär, säger Tobias Elgán, forskare vid Karolinska institutet till TT.
Undersökningen är unik, menar Elgán.
Med forskningsresultaten i bagaget vill Sef, elitklubbarnas organisation, utveckla och implementera förebyggande insatser för psykisk ohälsa. Sedan är förutsättningarna kanske en smula olika för exempelvis allsvenska IFK Norrköping kontra Skövde AIK i superettan.
Malmö FF är landets rikaste klubb och har heltidsanställda tränare långt ned i ungdomsleden. Därmed inte sagt att spelarna mår bättre där än någon annanstans.
Per Ågren, tidigare back och svensk mästare med MFF, är i dag sportchef och värdegrundsansvarig för ungdomssektionen i Malmö. Han berättar om utvecklingssamtal mellan ledare och spelare hela vägen till P13-laget. Samtalen hålls var tredje till sjätte vecka.
– Grunden i de frågorna och ingången till de mötena är välbefinnande. Vi ligger närmare våra spelare nu och kan naturligtvis fånga upp till exempel mental ohälsa, säger Per Ågren till TT.
IFK Norrköping har länge samarbetat med idrottspsykologen Daniel Ekvall, som även finns med på ett hörn i Janne Anderssons landslagsorganisation.
Ändå mår många fotbollsspelare dåligt.
Tränare slits med resultatkrav från arbetsgivare och supportrar, unga spelare kan uppleva ett ekorrhjul som snurrar lite väl snabbt mellan varven.
"Man är i så många roller. Dels så är man skolelev, och så är man en fotbollsspelare. Och sen utöver det är man ju en person på fritiden. Så det är svårt att pussla ihop det", sade en av juniorspelarna som djupintervjuades av forskarna från KI.
Fotboll på skoltid borde göra det enklare för ungdomar att kombinera skolgång med sitt idrottande, tror Per Ågren. MFF har sedan sju år tillbaka även en anställd sportmentor, som fungerar som en länk mellan högstadieskolan och föreningen.
– Han är i skolan och träffar både lärare och elever. Han träffar kuratorer och numera även en psykolog som är anställd på skolan. Han har en tät dialog med dem och där fångar de också upp saker av sådan här natur. Han har enskilda samtal med spelarna som kanske handlar om karriärplanering, men också om självkänsla och självförtroende, säger Per Ågren.
Sef kommer inom kort presentera en gemensam policy, som innehåller en åtgärdsplan för hur klubbarna kan agera vid upptäckt av psykisk ohälsa.