Rickardsson har gjort speedway till folksport

Fotbollen är störst. Volleybollen minst.
Så ser publiktillströmningen ut för åtta av våra lagsporter.
Den stora vinnaren de senaste åren är speedwaysporten. Svemos Jan Alkebring har sin förklaring till framgången:
- Tony Rickardsson! Bara att vika ner sig för karln, han är outstanding.

Tony Rickardsson lockar storpublik. Men speedwayen har fortfarande en bit kvar till idrottens toppar, fotboll och hockey. 
FOTO: SCANPIX

Tony Rickardsson lockar storpublik. Men speedwayen har fortfarande en bit kvar till idrottens toppar, fotboll och hockey. FOTO: SCANPIX

Foto:

NORRKÖPING2003-11-27 06:00
Bakom fotbollen och ishockeyn är det alltså speedwayen som tagit ett klart grepp om publiken. Från 2001 och framåt har snittet legat på strax under 3.000 åskådare per match.
- Vår målsättning är att försöka uppnå det trappsteget inom en snar framtid, säger Jan Alkebring.

Nya arenor
Det är Svenska Dagbladet som tagit fram siffrorna för våra åtta populäraste lagsporter. Och där man konstaterar att fotbollen är outstanding med ett snitt på över 10.000. Fotbollen tappade dock i år något jämfört med i fjol, fast det handlar bara om 31 åskådare per match.
Tittar man dock bakåt i tiden var siffran så låg som 6.976 för bara fyra år sedan.
Ishockeyns senaste snittsiffra är från 2002/2003 då 5 511 tittade på elitserien. Ishockeyn har haft en svag uppåtgående kurva de senaste fem åren. En av orsakerna är naturligtvis flera nya arenor, bl a i Karlstad och Jönköping, men också på att hockeyn blivit bättre.
- Både bättre och mer underhållande, menar Peter Gudmundsson, vd för Hockeyligan.
Speedwaysporten har alltså gått från 1800 åskådare i snitt 1999 till 2 988 i år. Men Jan Alkebring är lite orolig för framtiden också.
- Det finns både nack- och fördelar med att många klubbar finns på små bruksorter. Det är lättare att engagera publik och sponsorer - men samtidigt är ju upptagningsområdet begränsat.

Varnar för fler utlänningar
Han vill också varna för att det absolut inte får komma in fler utländska förare i ligan.
- Att göra som Smederna, d v s köra med bara utländska åkare, tror jag är olyckligt på sikt. En lokal förmåga som blir bra kommer att dra mer publik än en världsstjärna. Folk behöver någon att identifiera sig med, så som Rospiggarnas supportrar har Andreas Jonsson.
Basket är fyra på publikligan. Sporten hade stora förhoppningar om ett uppsving efter EM i Sverige men i stället för explosion blev det i stället något av en mättnad. Nu är dock publiken på väg tillbaka och hittills har basketligan setts av drygt 1.000 åskådare per match.

Damfotbollen vinnare
Den stora vinnaren, förutom speedwayen, är annars damfotbollen som tagit rejäla kliv uppåt. Från 287 åskådare i snitt 1999 är man nu uppe i 997. Förhoppningsvis når man över tusenstrecket 2004.
Innebandyn ligger fortfarande efter både handboll och bandy. Har dock ökat från 402 till 673 under de senaste fem åren.Nu har man dock bandyn ganska nära, svensk idrotts klassiker sågs senaste säsongen av 787 åskådare i snitt.
Förloraren hittar vi i volleybollen som har svårt att locka folk. 1999 var det 170 åskådare i snitt på matcherna, förra säsongen 210.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!