Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Padelboomen: Därför älskar de sin nya hobby

En av vännerna håller sig vaken till efter midnatt, eller sätter larmet på mobilen. Bara för att kunna boka en tid – två veckor senare. Välkommen till vardagen för de som drabbats av padelfebern. "Jag fastnade direkt", säger Eva-Lena Hultgren, 43.

Catrin Kollberg, Eva-Lena Hultgren, Susanna Ranlöf och Teres Ekblom.

Catrin Kollberg, Eva-Lena Hultgren, Susanna Ranlöf och Teres Ekblom.

Foto: Tim Södergren

Norrköping2021-05-04 18:30

Eva-Lena, Catrin Kollberg, 46, Teres Ekblom, 44, och Susanna Ranlöf, 43, spelar varje vecka. Minst två gånger. Ibland mer.

– Flera runtomkring oss spelade och frågade om vi ville testa. Det var förra våren, mitt i corona-pandemin. Jag fastnade direkt. Det var lätt att komma igång, att få bollen i spel och rätt så enkla regler. Man tycker i alla fall att man behärskar spelet tidigt. Och så fungerar padel rent socialt även nu, påpekar Eva-Lena.

Tjusningen?

– Det blir både träning och tävling i ett, det gillar jag. Så är det skapligt skonsamt för kroppen. Att man kunde spela ute hela våren och sommaren påverkade också positivt, vi behövde inte ta någon paus där. Du kan spela med kompisar, kollegor och partner. Vi spritar så mycket vi kan, har egen utrustning, spelar med samma personer och vi håller avstånd till andra. 

Kruxet är i första hand att få en tid, på någon av banorna i Racketstadion eller Padelcenter på Butängen.

– Vi kollar över läget innan, så att nån löser det. Vi har inget schema precis, men nån av oss måste vara vaken sent för att ordna en tid, förklarar Eva-Lena Hultgren.

Om det var lättare att få tider?

– Skulle vi spela ännu oftare. Vi har bokat privatlektioner två fredagar framöver, jag och sambon.

Hur hinner ni med?

– Vi har ju inte haft några matcher i basketen under pandemin. Då blir det mer ledig tid, säger Eva-Lena som är ledare för två Dolphinslag, 15-åringarna och 11-åringarna.

Om vi kallar den kvartetten för, låt oss skriva, hängivna motionärer så finns det de som går längre i sin dedikation till spelet.

Betydligt längre.

Uno Appelgren Friedner, 37, känner många Norrköpingsbor igen som artistbokaren av rang.

Efter bara ett par månader som nybörjare med ett tennisracket i handen bytte han sport – till just padel.

Och blev snabbt besatt.

Det var ett par år sedan.

Under pandemin, när han varit permitterad från sitt civila arbete på evenemangsbolaget Live Nation, har Uno nästan spelat dagligen och ingår nu i en exklusiv skara med riktigt vassa spelare i "Peking".

Även om han inte gärna vill skryta om kunskaperna.

Däremot berättar Uno Appelgren Friedner gärna om sina stora dröm – att öppna sin egen hall.

Han har kommit en bra bit på väg, byggde nyligen stans mest centrala anläggning – i Värmekyrkan.

Där avgjordes för ett par veckor sedan även en stor turnering, där bland annat argentinska världsstjärnan Aranzazu Osoro fanns med.

Panoramabanan, för bättre publiksikt, är dock bara tillfällig. Planen var att den skulle finnas tillgänglig och bokningsbar för de frälsta under mars och april, men den står fortfarande på plats.

– När jag var nere i Västervik och spelade i en gammal panncental som heter Gertrudsvik, där en bekant byggt Sveriges minsta padelhall, blev jag sjukt inspirerad. Det kändes så exklusivt med bara en enda bana i en hel byggnad. Efter det har jag sneglat på varenda ladugård och industrilokal jag sett när jag åkt runt, berättade Uno för Sporten i samband med att leveransen av banan från en fabrik i södra Spanien kom till Industrilandskapet.

Som ni ser finns det olika nivå på passionen för den nya popsporten.

Fotnot: När artikeln skrevs hade Region Östergötlands åtgärd med personlig lockdown – från 30 april och två veckor framåt – inte trätt i kraft.

Padel i Sverige

Vid 2020 års slut fanns närmare 100 föreningar i Sverige, och totalt cirka 20 000 medlemmar i en klubb.

Totalt fanns över 500 hallar med totalt 1500 padelbanor.

Minst 500 000 svenskar beräknas ha prövat padel.

2020 gjordes ungefär en miljon bokningar av padeltider.

Källa: Svenska padelförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!