OS-final 2020 är målet

Det blev inget OS-äventyr för kanotisten Jonny Blixt. Men den 30-årige Norrköpingsbon har redan inlett satsningen mot Tokyo 2020. "Kärleken och glädjen till sporten är för stor för att låta bli", säger han.

BESTÄMT SIG. Efter en viss tvekan är beslutet fattat. De kommande åren ska leda fram till minst en OS-final.

BESTÄMT SIG. Efter en viss tvekan är beslutet fattat. De kommande åren ska leda fram till minst en OS-final.

Foto:

NORRKÖPING2016-12-30 12:00

Att snön och kylan lyser med sin frånvaro är inget som svenska kanotister surar över. Bråvikens kraftpaket Jonny Blixt tycker bara att det är positivt. Träningsmöjligheter på hemmaplan i december och januari får man vara glad över, menar han.

– Skönt att det inte är is utan öppet vatten. Men det är blåsigt och kallt och lite problem med ljuset också. Jag vill inte vara ute på vattnet när det börjar mörkna. Men så fort jag kan paddla så sticker jag ut, säger Jonny Blixt som hunnit fylla 30 år.

En hög ålder, men inte i kanot där många mästerskapsmedaljer bärgas av atleter över 30-strecket.

En sporre för Jonny som till slut bestämt sig för att lägga allt krut på att finnas med i en eller två svenska kanoter vid OS i Tokyo 2020.

I somras var det långt i från säkert att han skulle fortsätta satsningen. Jonny hade precis ställts utanför den svenska truppen och behövde ta sig en rejäl funderare på sin idrottsliga framtid.

– Men jag kände ändå att jag utvecklades så mycket förra året att jag ville köra vidare med Tokyo som långsiktigt mål. Jag kommer att sätta upp tuffare delmål varje år på vägen dit. Till nästa OS-kval ska jag inte bara vara en som har en liten chans att komma med. Jag ska vara en av dom som ska vara med. Jag måste satsa 110 procent för att göra mig själv rättvisa.

Till kommande säsong, där både EM och VM står på programmet, laddar Jonny upp på ett nytt sätt. Det kommer inte att bli ett tio veckor långt läger i Florida den här gången. Landslagsledningen har istället valt att satsa på tre kortare läger i Spanien, med några veckor av egen träning på hemmaplan där emellan.

I början av februari bär det av till Sevilla i södra Spanien för ett tre veckor intensivt träningsläger. Sedan väntar två veckor hemma innan man åker ner igen med samma upplägg. Åter två veckor i Sverige och så en tripp till Mallorca där förbundet har utrustning vid en insjö på Mallorca.

Jonny tror på det nya upplägget:

– Det gör jag. Är man tio veckor på samma ställe går det inte att köra helintensivt med tre pass varje dag varje vecka. Man måste lägga in några lugna perioder också och då kan man ju lika gärna göra det här hemma.

Ett annat upplägg kan vara bättre man har inte alla veckor 10 veckor i USA även några lugnare veckor. Det är en ekonomisk fråga också, men Sevilla är ett bra ställe med bra boenden och paddling i en kanal nära centrum.

Internationell tävlingspremiär blir det för Jonny vid världscuptävlingarna i Ungern i maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!