ÖFF:s hårda paket hjälpte
310 grova förseelser i fjol. Siffror som fick Östergötlands Fotbollsförbund att agera. Och utslaget har varit positivt. - Vi har 25 procent färre än vid samma tidpunkt förra året, berättar Mia Lindell.
Antalet grova förseelser hade ökat med över 100 stycken på ett år.
När säsongen var över lyste det totala antalet - 310 - ilsket rött i statistiken.
- Vi blev tvungna att ta till åtgärder, säger Pelle Carlsson.
Trivsammare atmosfär
Han blev mannen som skulle driva projektet "Bli en fotbollskompis" framåt i ett försök att skapa en trivsammare atmosfär på fotbollsplanen.
Framförandet backades upp med ett fair play-häfte och inbjudningar till möten som skickades ut till länets 143 klubbar.
Responsen blev inte vad förbundet hade hoppats på.
- Nej, så vi tänkte om och riktar oss till de 20 klubbar med störst ungdomsverksamhet. Det föll bättre ut, berättar Carlsson.
Han vill inte sträcka sig långt att det är orsaken till att "bara" 138 grova förseelser har anmälts till förbundet i år - att jämföra med 173 i fjol vid samma tidpunkt.
- Mitt jobb blir att göra en återkoppling och se vad minskningen kan bero på. Men visst kan "Bli en fotbollskompis" ha en del att göra med det, funderar Carlsson.
Mindre tjafs
Projektet var inte den enda åtgärd som vidtogs för att få ned antalet röda kort.
I ungdomsfotbollen slopades systemet med att en utvisad spelare fick ersättas av en medspelare.
I dag innebär utvisning spel med reducerat manskap.
- Inget lag vill spela med en man kort. Samtidigt har disciplinnämnden höjt straffsatsen till två matchers avstängning i stället för en hos de äldre ungdomslagen, fortsätter Pelle.
Manövern med att ha lagen på en långsida och föräldrarna på motsatt sida har bidragit till mindre tjafs och hets, enligt Carlsson.
- Vi har problem att rekrytera domare som det är. Lyckas vi att få bort gnället runt planerna får vi behålla de vi har, fortsätter Pelle.
Trots den positiva utvecklingen menar Mia Lindell att det finns fortfarande en hel del att jobba på.
Den råare tonen i flickfotbollen är ett växande problem.
- Vi får fortfarande rapporter om utvisningar bland flicklagen. Det finns fortfarande problem att lösa inom ungdomsfotbollen, avslutar hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!