Nu tar damerna över i Assyriska!
Damfotbollen har blivit ett lag rikare.Den här säsongen återfinns Assyriska i division 5.Klubben är en av få invandrarföreningar med ett damlag i Sverige.- Vi är nykomlingar i serien men jag tror vi har mest publik, säger en av initiativtagarna Narin Yacob entusiastiskt.
Assyriska har som länets första invandrarklubb startat upp ett damlag som börjat lira i division 5. Här ses damerna, bakre raden fr v Simone Acar, Rania Elo, Suade Is, Susan Yacoub, Ouraka Baradish, Linda Yavsan, Daniela Akpinar och Daniel Ergul (tränare). Främre raden fr v Maria Baravdish, Maria Tongur, Ninorta Baravdish, Ninva Meso och Juliana Is. Foto: Niclas Sandberg
Foto:
Båda har ett förflutet i Saltängen. Acar har dessutom spelat i division 1 med Lotorp.
Anledningen att de båda startade ett damlag var att man kände suget efter fotbollen igen.
De båda ringde runt till några de kände men intresset var svalt till en början.
- Till slut lyckades vi få tag på 14-15 spelare som var villiga att ställa upp.
- Nu känns det som vi är igång, jag hoppas vi kan etablera laget, säger Simone Acar.
Parkerar i botten
Hittills har det inte gått så bra. Assyriska parkerar i slutet av tabellen men tränaren Daniel Ergul tror ändå att laget kan ta sig upp på den övre halvan.
- Kan vi bara få igång de elva bästa spelarna tror jag vi kan komma bland i tre bästa.
När det kom på tal att Assyriska skulle starta ett damlag så var både föräldrar och medlemmar med på noterna. -
- Det är väldigt positivt, vi har länge velat att tjejerna skulle komma igång med någon idrott, säger fotbollssektionens ordförande Melik Isik.
Han har inget emot att gå i bräschen.
- Det är inspirerande att vara först. Damlaget består inte bara av spelare från Assyriska utan även från Syrianska och Azech. Vi är som en sammanhållande länk, berättar Isik.
Thomas Kölnäs på Östergötlands fotbollsförbundet ser positivt på satsningen och tror att fler invandrarlag kommer följa efter.
- Har man en föregångare vågar andra hänga på. Att ha både ett herr- och damlag i en förening är alltid att föredra, fortsätter han.
Men det hör inte till vanligheterna. Assyriska är en av få invandrarföreningen i Sverige med ett damlag.
Dåligt representerade
Invandrartjejer är överhuvudtaget dåligt representerade inom fotbollen. För att få fler att spela måste rekryteringen förändras menar Thomas Kölnäs.
- Jag tror att man måste informera och prata mer, inte bara med tjejerna utan hela familjen.
Att det fortfarande är få invandrartjejer som spelar fotboll tror Narin Yacob absolut inte beror på något förbud från föräldrarna.
- Det hänger mer på att man inte uppmuntrar sina tjejer. De får inte något stöd hemifrån, de får in skjuts till träningarna, säger hon. En annan stor anledning är traditionen.
- I våra hemländer har det inte varit vanligt att tjejer spelar fotboll eller sportar överhuvudtaget. Traditionerna ändras med tiden, men det tar ett tag, vi tar det sakta men säkert, fortsätter hon.
Hoppas fler hänger på
Även initiativtagarna vill att fler invandrarlag hänger på.
- Det blir roligare och möta sådana lag, det blir mer prestige, säger Simone Acar. Hon tycker personligen att det blivit ett lyft även om det handlar om spel i en lägre serie.
- Vissa har spelat på elitnivå, men vi har ju mer publik nu när vi spelar i femman än i ettan och tvåan. Hon fortsätter: Dom skriker och hojtar och hurrar, det är jättekul. Att stödet ofta är stort från supportrarna i invandrarföreningar är naturligt säger Narin Yacob:
- Alla vill vara med och stödja, det är släktingar, kompisar och grannar. Division 5 östra har blivit rikare både på och utanför plan.