Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norrköpingsbo valdes ut till unika loppet: "Galen idé"

139 har valts ut för att köra Jubileumsvasan, loppet som hyllar Vasaloppets 100 år. En av dem är Norrköpingsbo.

Henrik Lenngren – i spåret och utanför. Men med skägget i behåll. 12 februari 2022 får han åka Jubileumsvasan, hyllningen till 100 år mellan Sälen och Mora.

Henrik Lenngren – i spåret och utanför. Men med skägget i behåll. 12 februari 2022 får han åka Jubileumsvasan, hyllningen till 100 år mellan Sälen och Mora.

Foto: Montage

Norrköping2021-07-07 21:00

Henrik Lenngren, 40, frilansjournalist och författare och tidigare medarbetare på NT, är en av de lyckliga som 12 februari nästa år ska ta sig sträckan mellan Sälen och Mora på stigar och skogsvägar täckta av packad snö.

Och på träskidor, klädd i vadmalsbyxor och näbbskor.

Där kan vi snacka om utmaning.

– Det kom en uppmaning på sociala medier och ett utskick, men jag trodde inte att jag skulle kvala in där. Först efter övertalning av min fru Jennie skickade jag in en ansökan. Det kändes som en galen idé, berättar Henrik för Sporten.

Juryn som bestod av Vasaloppets vd Johan Eriksson, träningsinspiratören Susanna Kallur, författaren Petter Karlsson, Svenska skidförbundets ordförande Karin Mattsson och programledaren Johanna Ojala hittade bland alla också ättlingar både till den förste Vasaloppsvinnaren, Ernst Alm från Norsjö, och Vasaloppets upphovsman, Anders Pers – samt flera tidigare Vasaloppsvinnare.

På sin Facebook-sida skrev Henrik Lenngren målande efter beskedet om att han får den unika chansen:

"När jag studerar gamla bilder på Ernst Alm från 1922 ser jag en återhållsam figur med kransen om halsen, någon som verkar ha svårt att pressa fram ett leende på beställning. Eller någon som helt enkelt är för trött för att orka bry sig om att en fotograf vill knäppa av en bild.

Sju timmar och 32 minuter, jag vet exakt hur det känns att åka skidor i fäders spår så länge. Men definitivt inte med den utrustningen han hade. Om sju månader vet jag…"

Han har åkt de nio milen vid tolv tillfällen sedan debuten 2009 och som snabbast har han nått målet i Mora på fem timmar och elva minuter i Öppet spår 2020.

– Tiden i jubileumsloppet blir säkert det dubbla, minst tio timmar. Skidorna ska vallas med tjära, vi åker på packade stigar och inte i spår. Sträckningen är densamma som 1922, banan ska förberedas med häst och vagn. Det första loppet var ungefär 85 kilometer.

– Det kan passa mig, jag går på pannben. Jag har inte armar för att staka mig runt, och inte tekniken heller. Men jag är dumdristig nog, så det ska bli ett otroligt häftigt äventyr, säger Norrköpingskillen som bland annat jobbat för Dagens Industri sedan 2012 och en och annan känner säkert igen hans namn från landets golfmagasin (han har varit scratchspelare, alltså haft 0 i handicap).

Det där med skidorna är rätt speciellt.

– Några tydliga regler har inte kommit ut än, men det ska så mycket som möjligt likna de som användes i premiärloppet, så 40-talets skidor är visst för moderna. Jag lägger just nu ut lite trådar, och har hittat en träskidskonstruktör i Västerbotten dit jag skickat en förfrågan om han kan tänka sig att bygga ett par till mig. 

Det kan bli rätt dyrt...

– Jag vet ingenting om priset än, men att hitta rätt utrustning blir nog den stora utmaningen. Vadmalsbyxor finns ju en modern variant av, men om de är tillåtna vet jag inte. När jag väl hittar ett par skidor hoppas jag resten löser sig. Förhoppningen är att kunna testa grejerna innan vid något tillfälle. Frågan är bara var...

Jodå, han ska även åka "riktiga" Vasaloppet söndagen 6 mars.

– Jag siktar på 30 lopp för att bli veteran och få åka runt med en orange väst. Håller planen är jag där innan jag fyller 60...

15 september släpper Henrik Lenngren också boken "Vasaloppet 90 Kvinnor och Män i fäders spår", en berättelse om klassikerns själ genom nittio ögonpar.

Fakta/Vasaloppet

Är världens äldsta skidlopp, och totalt har över 600 000 personer kört sedan starten 1922.

Nils "Mora-Nisse" Karlsson ståtar med flest segrar, nio stycken, mellan 1943 och 1953.

Snabbast är Jörgen Brink, (3.38,41/2012) och Vibeke Skofterud ( 4.08,24/2012).

Ytterligare en östgöte, Andreas Borgestad, 30-åring från Linköping, finns med på startlinjen i Jubileumsvasan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!