Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Moral- och etikmöte inom östgötafotbollen

För tredje året i rad anordnade Östergötlands Fotbollsförbund ett möte för de tio klubbar som fått flest röda kort på grund av grova företeelser under året som gått. Många men dock inte alla dök upp på mötet som handlade om:  Hur kan man förbättra attityder, moral och etik inom östgötafotbollen?

NORRKÖPING2007-11-06 00:09
Fotbollsåret 2007 har innehållit flera matcher där domare har varit tvungna att bryta matcher på grund av bråk mellan spelare, ledare och publik. Antalet röda kort har även de ökat på seniorsidan och förseelserna blir allt grövre.Däremot har antalet utvisningar sjunkit på ungdomssidan kraftigt. Förra året noterades över 200 grova röda kort, medan siffran i år har gått ned till 187.- Målet vi hade inför säsongen var att komma under 200 och det lyckades vi med, vilket vi är mycket glädjande, säger Per Karlsson i domarkommittén.Per ser mycket positivt på de mötena som förbundet håller i och ser en hel del förändringar hos klubbarna.- Vi har till exempel Östria Lambohov som förra året hade massvis med röda kort efter grova händelser. I år har de inte haft något eller högst en och det är roligt när klubbarna tar tag i problemen på de här sätten. Då ser man resultat direkt, berättar han.Per fortsätter:- Fast det är fortfarande cirka 90% av alla röda kort som beror på snack, hot eller våld. Det är på grund av detta det är så många domare som slutar, det är inte för att man går hårt in i en närkamp som kan resultera i ett rött kort utan det är när spelare gör personliga påhopp mot domarna.I år har Norrköpings FDK tappat 20 domare och i Linköping har man förlorat tio domare flera år i rad.- Vi skapar de har diskussionsmötena för att få reda på vad klubbarna och speciellt vad vi på förbundet kan göra för att stoppa den här utvecklingen. Vi vill inte hänga ut några speciella spelare eller klubbar utan vill visa fakta på hur det ser ut och sedan arbeta tillsammans, förklarar Karlsson.En klubb som visade att det går att göra en förändring hos spelarna är IF Sylvia. De drog på sig massivs med varningar och utvisningar och till slut visade styrelsen i klubben att man inte tolererade mer.- Det märktes att spelarna inte trivdes med alla varningar, men det behövdes någon som sade till ordentligt. Vi berättade att var det någon spelare som inte accepterade läget kunde vi gå in och bryta kontraktet, men alla ställde upp och efter det var vi nog det snällaste laget i serien, berättar sportchefen Stefan Hellberg.Albanskas ordförande Faredin Bericha berättar om deras arbete med att förbättra uppförandet på och utanför planen: - Det är många av oss albaner som inte har fått den uppfostran som man får här i Sverige om hur man beter sig och andra etiska regler, därför ligger vi efter en hel del. Vi har jobbat mycket med föräldrarna ska hålla en lägre nivå och inte skrika på sidan, men vi har mycket kvar att lära oss, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!