"Kommunen bör ta över Kråkvilan"
I tisdags ordnade Vargarna nytt elitseriekontrakt inför jublande hemmasupportrar på Kråkvilan.Fast glädjen kan bli kortvarig.Redan i denna vecka kan klubbledningen ta beslut om att frivilligt lämna elitserien.- Vi måste agera snabbt och göra en riskbedömning, säger SMK Östgötas ordförande Olle Svensson.
Vargarna vill bli av med Kråkvilan. Klubbledningen hoppas att Norrköpings kommun vill ta över anläggningen. Foto: Robert Svensson (011-200 463) robert.svensson@folkbladet.se
Foto:
Niklas Klingberg och hans kamrater i den anrika vargvästen gjorde sina jobb på Kråkvilans knixiga oval. Det sportsliga är i hamn, klubben klarade sig kvar i högsta serien på Kaparnas bekostnad.
Glada miner i Norrköping. Sorg i Göteborg.
Måste ta beslut
Så mycket fira blir det ändå inte i Vargarna. Nu väntar beslutsamhet och svåra beslut. En del kan bli smärtsamma.
- Orkar vi fortsätta? frågar sig Olle Svensson.
Självfallet är ambitionen att Norrköping även i fortsättningen ska kunna stoltsera med ett elitserielag och i tisdags togs ett första spadtag i räddningsaktionen. Svensson fick då tillfälle att föra fram sina synpunkter till kommunens Margareta Borggren.
- Vi förde samtal i god anda, men några löften hade jag givetvis inte väntat mig att få. Kommunala beslut är en komplicerad procedur. Däremot skulle vi väldigt gärna vilja ha en indikation på hur kommunledningen tänker.
Vargarna har länge velat att Norrköpings kommun tar över driften av Kråkvilan.
Motorklubben skulle alltså bli hyresgäst på den anläggning som man i dag faktiskt äger.
Vem äger vad?
- Ägarförhållandena är faktiskt rätt oklara. Kommunen äger i dag marken, sargen och bullervallarna vid stadion, medan vi har byggnader, maskiner och annat, förklarar Olle Svensson.
Vargarnas sektionsordförande, Torsten Sahlin, har nyligen påpekat orättvisor i kommunens sätt att fördela bidrag till Norrköpings idrottsklubbar. Sahlin menar att IFK Norrköping, Hästen Hockey och Norrköping Dolphins får en betydligt större bit av bidragskakan än vad Vargarna får.
Olle Svensson ser poängen, men menar också att föreningen har sig själv att skylla.
- Vi har helt enkelt varit för passiva. Har inte hållit oss framme tillräckligt bra. Där har andra föreningar gjort mer. Jag tror det bottnar i en gammal anda i klubben. Att vi ska klara oss själva.
SMK Östgöta har av kommunen tilldelats 55 000 kronor årligen för skötsel av gräsytor och liknande vid motorstadion. Dessutom fick man i år 23 000 kronor i så kallat aktivitetsstöd. Pengar som av förklarliga skäl inte räcker särskilt långt om man betänker att den årliga driften kostar otäckt nära en miljon kronor.
- Andra klubbar i elitserien har bättre villkor än vi. Jag menar inte att vi ska använda Kråkvilan gratis. Självklart ska Vargarna hjälpa till med driften.
Vargarna, klubben som tog speedwaysporten till Sverige på 1940-talet, har blött svårt de senaste åren. Man gick en och en halv miljon kronor back 2004. I år slutar underskottet på cirka 400 000 kronor.
Delvis beror de röda siffrorna på vikande publikintäkter. Olle Svensson är besviken över att inte fler stöttat laget under säsongen.
- Vi skulle behöva ett snitt på 3 000 åskådare för att kunna dra runt det hela.
Men nu får Norrköpings kommun säga sitt. Margareta Borggren och hennes kolleger kan, även om man inte önskar så, ha hela Vargarnas öde i sina händer.
Ingen avundsvärd situation.
"Ett bra möte"
- Jag tycker att vi hade ett bra möte och vi kommer att fortsätta föra en dialog med föreningarna. Vad motorklubben beträffar ser vi att de har andra utgifter än övriga föreningar på mötet. Vargarnas ordförande Torsten Sahlin har talat om "50 års orättvisa", men det anser jag vara för stora ord. Klubben har faktiskt inte påtalat detta för oss, påpekar Margareta Borggren.
<B>+ Kan klubben räkna med någon kommunal hjälp?</B>
- Jo, vi ska försöka få fram pengar, de har fått dra ett allt för tungt lass. Men nu tänker jag inte så mycket på Vargarna som på själva SMK Östgöta. Det är barnen och ungdomarna vi i första hand vill värna om.
<B>+ En del kommuner har så kallad "nolltaxa", föreningarna får fritt nyttja sina anläggningar. Hur ställer sig Norrköping till det?</B>
- Det låter bra, men dit lär vi knappast komma. Så mycket pengar har vi inte, klargör Margareta Borggren.