Kevin på väggen – en riktig höjdare

Det är 15 meter upp till toppen, men tredjeklassaren Kevin Kreutz knatar uppåt utan knot. För en okunnig ser lite läskigt ut, men säkrad i rep och med en instruktör som följer varje steg kan Kevin vara lugn.

FLERA VÄGAR UPP. Alternativen bland greppen tycks oändliga. Här är Kevin Kreutz på väg upp för den 15 meter höga väggen.

FLERA VÄGAR UPP. Alternativen bland greppen tycks oändliga. Här är Kevin Kreutz på väg upp för den 15 meter höga väggen.

Foto: Jens Fältskog

NORRKÖPING2016-02-23 16:59

Halva priset i klätterhallen hela sportlovsveckan, och med en proffsig instruktör på köpet. Då var det många som ville passa på att bekanta sig med innesporten klättring.

Sofie Randerz berättar att upplägget varit en succé. På tisdagen var redan ett hundratal ungdomar anmälda.

– Det är faktiskt fullbokat redan nu, men vi ska försöka få fram några instruktörer till så att fler som vill kan komma hit, säger Sofie Randerz som är positivt överraskad av det stora intresset.

Svärtingekillen Kevin Kreutz var en alla de som nappade på Klätterhallens sportlovserbjudande. Med en av instruktörerna till sin hjälp gav han sig på den 15 meter höga väggen utan att tveka det minsta. Men klättring är krävande, och under en paus hann han med att berätta om känslan:

– Det är högt! Och svårt att få tag i vissa av greppen. Några var för platta för att jag skulle kunna ta mig vidare.

Mormor Elisabeth som hjälpt till med skjuts till hallen var imponerad över sitt barnbarn och hade gärna provat själv:

– Om jag inte haft så ont i knäna ja. Det ser jättehärligt ut.

I ett anslutande rum till den höga väggen finns fler klättermöjligheter i den så kallade boulderavdelningen.

Här är det inte lika högt ­– bara tre fyra meter som mest – och med mjuka madrasser på golvet om man skulle ramla. Bara att låta kreativiteten flöda och ösa på så länge man orkar alltså. Fallet blir ändå mjukt när krafterna tryter.

Otto Gustafsson hade med sig dottern Lovisa Gustafsson med kompisarna Ebba Björk och Emil Centerstrand. De var duktigt trötta efter en timme på den höga väggen men orkade ändå med några av utmaningarna.

– Jag har väl provat lite någon gång, men aldrig så här med en instruktör som visar hur det ska gå till. Spännande, men nu är jag helt färdig, säger Otto.

Ebba som har ridning som sin sport har länge varit sugen på att testa klättring:

– Det här är helt nytt för mig, men jag har velat prova på ända sedan jag var liten. Det blir riktigt svårt när väggen lutar utåt och det är glest mellan greppen. Mycket att tänka på både för kroppen och knoppen, säger hon.

Är det något ni kommer att göra igen?

– Det tror jag nog. Väldigt bra träning för hela kroppen, tycker Lovisa som till vardags sysslar med fotboll och får medhåll av Ebba.

Veckan ut kommer det alltså att vara full aktivitet i klätterhallen från lunchtid till långt fram på kvällen.

Instruktören Sara Henriksson tror att en anledning är att klättring ligger i tiden. Det är ett mer egensinnigt alternativ till "vanlig" idrott som exempelvis fotboll, hockey eller innebandy.

– Många som söker sig till klättringen har testat andra idrotter tidigare där mycket är inriktat på tävling. Här kan man hitta något annat. Regler och sådant är exempelvis inte viktigt. Man får klättra hur man vill bara man är noga med säkerheten, säger Sara Henriksson.

Tidigare satsade hon på en tävlingskarriär, men den har hon lagt av med nu. Hon klättrar allra helst utomhus och letar efter andra kickar.

– Mitt mål är inte att tävla. Men kommer det någon som vill försöka sig på det så hjälper jag naturligtvis dem, säger Sara Henriksson.

NYA UTMANINGAR. Efter passet på den högsta väggen avslutade Ebba Björk (närmast) och Lovisa Gustafsson med friklättring i boulderavdelningen.
NYA UTMANINGAR. Efter passet på den högsta väggen avslutade Ebba Björk (närmast) och Lovisa Gustafsson med friklättring i boulderavdelningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!