Kamp mot klockan för stjärnan

Klockan tickar och tiden är knapp. Folkbladet fick hänga med under en av de tester som Christoffer Nyman genomgår efter sin hjärnskakning. Tester som avgör om det blir spel på söndag eller inte.

KONCENTRATION. Christoffer Nyman testar balansen framför ögonen på fysioterapeuten Dale Reese.

KONCENTRATION. Christoffer Nyman testar balansen framför ögonen på fysioterapeuten Dale Reese.

Foto: Niclas Sandberg

NORRKÖPING2015-07-16 07:30

Tungviktsmötet på Nya Parken på söndag riskerar att avgöras utan en stor hemmaprofil. Det är förstås ”Totte” Nymans hjärnskakning från Gamla Ullevi som ställer till det.

Idrottsskadeterapeuten Dale Reese säger inte tvärt nej till spel. Men grundtipset är inte vidare positivt sett med IFK-ögon.

– Det beror på den fortsatta symptombilden, men det kan bli väldigt tajt. Dessutom måste vi vara extra uppmärksamma nu eftersom det är hans andra hjärnskakning, säger Dale Reese och berättar om de sex olika steg (se faktaruta) som en spelare med hjärnskakning måste ta sig igenom för att betraktas som matchklar.

Onsdagens test var inte dåligt men inte heller helt bra. Enligt det återhämtningsprogram som IFK Norrköping följer tvingas han vila från all träning ytterligare 24 timmar.

– Jag har lite ont i huvudet, det är det enda. Men vi måste ha lite mer säkerhetsmarginal den här gången. Men några dagar återstår, jag räknar inte bort det än. Det skulle vara grymt att få spela den här matchen, säger ”Totte”

Först under torsdagsförmiddagen kommer besked om han kan gå vidare i programmet. Och då återstår ändå fyra steg till innan han kan bli matchaktuell.

Eftersom varje steg kräver ett dygns mellanrum är det bara att räkna på fingrarna.

Ska han klara det måste allt klaffa från och med nu.

– Förra gången gick det snabbt att komma tillbaka. Det är bara att stå ut och hoppas att det går över, säger ”Totte” som litar på att lagkompisarna fixar målen även om han själv tvingas sitta och se på:

– Ingen tvekan om det. Det finns många andra spelare som kan gå in och leverera.

Christoffer Nyman är inte den ende IFK-liraren som fått ta emot tunga smällar mot huvudet den här säsongen.

Målvakten Marcus Sahlman har drabbats av två hjärnskakningar och spelar nu med ett huvudskydd och Edvard Setterberg, också han målvakt, har åkt dit en gång.

– Ovanligt mycket, säger Dale Reese utan att ha någon förklaring.

Ren otur alltså. Framförallt för Christoffer Nyman som riskerar att missa den häftigaste drabbningen på Nya Parken på många långa år.

En av de tänkbara ersättarna är Alhaji Kamara. Han tränade i går och Janne Andersson hoppas att han ska hinna bli spelklar.

– Det är först i dag (onsdag) som vi kan registrera honom. Det borde inte vara några problem om pappersexercisen fungerar.

Alhaji Kamara (röd väst) ska enligt Janne Andersson hinna bli spelklar till söndagsmatchen.
Alhaji Kamara (röd väst) ska enligt Janne Andersson hinna bli spelklar till söndagsmatchen.

Här är vägen tillbaka

IFK använder en metod i sex steg framtagen av Fifa och antaget av det svenska fotbollförbundet. Så här ser det ut i korta drag för den som ska tillbaka efter en hjärnskakning.

1) Diverse minnes och balanstester. Ingen fysisk aktivitet

2) Aerobisk träning, kort motionspass på cykel med låg- eller mellanintensitet.

3) Teknikträning utan kroppskontakt, exempelvis uppvärmning och passningar.

4) Fotbollsträning utan kroppskontakt.

5) Riktig fotbollsträning med fullkontakt

6) Klar för match.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!