Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kalla fakta för damerna

Unga fotbollstjejer slits ut i förtid.
Tjejer i åldern 16-20 år löper dubbelt så stor risk att drabbas av allvarliga knäskador som killar i samma ålder.
Kalla fakta som rättfärdigar en rad frågor.
- Vi måste lägga om serierna så att det blir färre matcher, säger Gudrun Hagström.

Fotbollsdamerna löper större risk än herrarna att drabbas av knäskador. 
FOTO: SCANPIX

Fotbollsdamerna löper större risk än herrarna att drabbas av knäskador. FOTO: SCANPIX

Foto:

NORRKÖPING2004-04-01 06:00
Hanna Ljungberg är på väg tillbaka från sin korsbandsskada.
Den svenska världsstjärnans knäskada lyfter tillsammans med Folksams skadestatistik fram en diskussion om kvinnliga fotbollsspelare.
- Det är ingen illvilja men vi utgår från att tjejerna klarar av samma påfrestning som killarna, säger Gudrun Hagström, personskadechef på Folksam i Östergötland.

En annan verklighet
Försäkringsbolagets siffror visar en annan verklighet.
Ett aktuellt stickprov avslöjar att 80 procent av alla skador för tjejfotbollsspelare inträffar under match - en markant ökning under de tio senaste åren och att tjejer i åldern 16-20 löper dubbelt så stor risk att drabbas av allvarliga knäskador.
- Unga talangfulla spelare får en framträdande roll i seniorlagen och det blir för många matcher i en alldeles för tidig ålder, säger Hagström som främsta förklaringar till den oroande utvecklingen.
2001 publicerades en studie i Umeå baserad på Folksams skaderegistreringar. Mest anmärkningsvärt var att hela 40 procent av av tjejerna som skadat knäet före 16 års ålder hade gjort det i samband med seniorfotboll.

Nytt seriesystem
78 procent av dessa gav upp karriären helt 2-6 år efter skadan.
- Oroande, på vägen glömmer man bort att titta på den individuella utvecklingen. Tjejerna måste få utvecklas i sin egen takt och inte spela matcher i tre olika lag utan få tid att återhämta sig, fortsätter Gudrun.
Hon ser gärna omdaningar i seriesammansättningen.
Att bygga serier med större hänsyn tagen till de omständigheter som råder på orten och tillgången till spelare.

Väckarklocka
- Det är genomförbart, vissa distrikt har redan kommit en bit på vägen. Jag är optimist och tror att det går att genomföra.
Efter damlandslagets VM-silver i USA förra året har intresset för damfotboll ökat drastiskt.
För att inte förlora talangerna som tvingas att ge upp fotbollen på grund av knäskador, hoppas Hagström att statistiken fungerar som en väckarklocka.
- Lokalt har vi konstaterat att det har varit ett problem. Kan vi belysa helheten är vi en bra bit på väg, avslutar Gudrun Hagström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!