Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Juristen om IFK-härvan: "Får skilja på två saker..."

Riskerar IFK Norrköping några sportsliga konsekvenser efter revisorernas larm? "Inte av det som framkommit hittills", säger förbundsjuristen Christine Stridsberg till Sporten.

Hur kommer den senaste härvan att påverka IFK Norrköping? Sporten har pratat med förbundsjuristen Christine Stridsberg.

Hur kommer den senaste härvan att påverka IFK Norrköping? Sporten har pratat med förbundsjuristen Christine Stridsberg.

Foto: Montage

Norrköping2021-02-17 17:00

IFK Norrköpings nuvarande styrelse, i första hand ordföranden Peter Hunt, fick av klubbens revisorer under tisdagen frän kritik inför årsmötet 25 februari. I det långa brevet som skickats ut till samtliga klubbens medlemmar påpekas brister i arbetssätt, hur beslut fattats och hur ekonomin har hanterats.

Bara några timmar efter att brevet offentliggjorde Hunt att han kliver av sin post efter tolv år.

Besked om styrelsen ska föreslås få ansvarsfrihet eller ej väntas inom de närmaste dagarna.

De orkanvindar som blåst utanför arenorna hela vintern har med andra ord bara minskat till stormbyar.

Frågan är också om den ekonomiska härvan kan påverka "Peking" sportsligt.

– Jag kan som du förstår inte säga så mycket om situationen i Norrköping, eftersom jag bara har medieuppgifter att gå på. Man får skilja på två saker; dels om det skett ekonomiska tveksamheter som vi som förbund kan ha synpunkter på, dels situationer där det primärt är föreningens medlemmar som kan ha synpunkter. I de lägen som klubben kan drabbas av sportsliga sanktioner från förbundets sida för att man inte skött ekonomin är det framför allt fråga om att klubben i stor omfattning åsidosatt skyldigheten att betala allmänna avgifter och skatter, alternativt underlåtit att betala skulder till förbundet som man är skyldig att betala enligt tävlingsbestämmelser, säger Christine Stridsberg, jurist på Svenska Fotbollförbundet.

Hon ger också det andra exemplet:

– Det finns även en så kallad generalklausul, enligt vilken en förening bland annat kan drabbas av nedflyttning om den inom ramen för idrottslig verksamhet gjort sig skyldig till ekonomisk eller annan oegentlighet på ett sätt som skadar idrottens anseende.

Den skrivelsen känns lite flytande...

– Vi har såvitt jag vet aldrig använt den för att tvångsnedflytta några klubbar. När tvångsnedflyttning skett har underlåtenhet att betala skatter och allmänna avgifter efter ett beslut från Skatteverket legat bakom. Då handlade det om obetalda arbetsgivaravgifter, påminner Christine Stridsberg om fallet med Syrianska från Södertälje som inför 2020 tvingades kliva ned i "tvåan" efter ett beslut i disciplinnämnden.

Att IFK Norrköpings revisorer funderar kring frågan om ansvarsfrihet påverkar inte heller förbundets agerande, uppger förbundsjuristen.

– Inte i det här skedet, det är primärt något som klubbens ledning och medlemmar som får ta ställning till. I nuläget går inte vi in på något sätt. Ser vi mediarubriker tittar vi närmare och gör en bedömning om det skulle kunna vara några överträdelser av fotbollens regelverk, då utreder vi det. Det finns inga sådana utredningar mot Norrköping i dag, det vill jag vara tydlig med, säger Christine Stridsberg.

När det gäller elitlicensen finns också ett tydligt regelverk.

– Vi gör en årlig prövning av alla klubbar i de högsta serierna, däremot gör vi ingen löpande granskning av klubbarna ekonomi, poängterar hon.

Sedan elitlicensen infördes 1999, för alla föreningar som tillhör allsvenskan, superettan och division 1, har bara Örebro SK tvångnedflyttats från allsvenskan efter att inte ha beviljats elitlicens. Det skedde 2004, när klubben hade minuskapital. Den sitsen är inte IFK Norrköping, som 2020 hade ett eget kapital på över 110 miljoner kronor, förstås inte i närheten av.

Östersunds FK, där ordföranden Daniel Kindberg 2019 dömdes till tre års fängelse efter att ha slussat mångmiljonbelopp mellan det kommunala bostadsbolaget och fotbollsklubben, fick också vara kvar i allsvenskan efter den härvan.

– Det landade i en fällande dom i tingsrätten. I IFK Norrköpings fall vet jag inte ens om det finns brottsmisstankar, snarare kan det handla om att man kanske har överträtt några interna befogenheter. Det är skilda frågor. Det är inte alltid solklart att det är föreningen som är "boven i dramat", om man får uttrycka sig lite slarvigt. Det är alltid viktigt när det är misstankar om ekonomiska oegentligheter att reda ut vem som gjort vad, och i vilken omfattning enskilda styrelseledamöter agerat. Om det är för föreningens räkning eller på eget bevåg, säger Christine Stridsberg.

Förbundet ser i dagsläget inte heller någon anledning att kontakta IFK Norrköping i fallet.

– Inte på det som jag sett hittills, sedan får vi se om det skulle dyka upp ytterligare uppgifter, säger Christine Stridsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!