"Jag hoppas slippa brytbussen"

I morgon avgörs 84:e upplagan av Vasaloppet.  Dålig vinter i kombination med snöfall kan göra det till ett tungt lopp.  -Jag hoppas att man slipper åka brytbussen till Mora, säger Ivar Luks som gör sitt 43:e Vasalopp.

155 Vasalopp tillsammans har det här Tjalve-gänget gjort. Från vänster är det Dan Bosk (23), Bengt Alm (39), Håkan Linder (11), Lena Fröberg (1), Ulf Håkansson (5), Jan Andersson (34) och den verklige veteranen Ivar Luks (42).

155 Vasalopp tillsammans har det här Tjalve-gänget gjort. Från vänster är det Dan Bosk (23), Bengt Alm (39), Håkan Linder (11), Lena Fröberg (1), Ulf Håkansson (5), Jan Andersson (34) och den verklige veteranen Ivar Luks (42).

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2008-03-01 03:00
Första söndagen i mars är egentligen bara förknippat med en enda sak. Vasaloppet. Med undantag från tre dåliga vintrar har tävlingen genomförts varje år sedan 1922. Ivar Luks, 69, står på startlinjen med nummer 19021 i Sälen i morgon. Han vet vad det handlar om vid det här laget. Han har genomfört alla lopp som arrangerats från 1965 och står nu inför sitt 43:e lopp. En befogad fråga. Varför? - Det är en bra morot. Det gör att man försöka hålla igång. Jag brukar träna löpning och lite orientering. Sedan är det ju roligt att åka skidor, förklarar han. Trots avsaknad av vinter i södra Sverige kommer Ivar ändå hyfsat förberedd för att klara av de nio milen. - Jag har varit uppe i Tandådalen och Orsa/Grönklitt i januari för att få några mil på skidor. Hur många mil på skidor har du hunnit med? - Jag har kunnat köra 30 mil. Är det dina sämsta förberedelser inför tävlingen? - Det är väl några gånger som det har varit lika dåligt. Han gjorde sitt bästa lopp i mitten av 1980-talet. - Det var sista året som det var tillåtet att köra skate. Det var fina förhållanden och jag körde på fem timmar och fjorton minuter. Den tiden räknar han inte med att slå den här gången. - Nu går det sämre och sämre för varje år. Man får väl se hur länge man orkar hålla på. Jag hoppas kunna göra en tid runt åtta och en halv timme. Men det kan bli en besvärlig söndag. - Det ska tydligen snöa och temperaturen runt nollan. Med den här vintern som varit kan det nog bli många som bryter, spekulerar han. Något han verkligen vill undvika. - Jag hoppas man slipper åka "brytbussen" till Mora. Är det något av dina 43 lopp som genomförts under jobbig förhållanden? - 1967 föll det tung blötsnö under loppet och det var många som tvingades valla om tidigt. Ivar berättar att den jobbigaste biten är fram till kontrollen i Oxberg. - De tre milen som är kvar efter därefter är lättare. Kommer man till Oxberg så brukar det lösa sig. I oktober blev loppet fullbokat (15837 anmälda) och det är ovanligt sent. - Det brukar vara fullt i april. Kanske är det början på en nedgång för loppet. Två tredjedelar av deltagarna kommer från södra Sverige och med de här vintrarna blir det ju svårare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!