Islandshästarna tar över "Himpa"
Islandshästarna är tillbaka på Himmelstalund. Åsa Nevander Holmén, som tävlar på hemmaplan i SM, hoppas naturligtvis på en fullträff. - Min klass är väldigt tuff men det känns som man har en liten psykologisk fördel av att vi kör i Norrköping.
Åsa Nevander Holmén på sin "önskestjärna", Oskasteinn. I dag på förmiddagen tävlar Norrköpings-ekipaget i SM på Himmelstalund.
Foto: Andreas Skogh
Oskasteinn må ha kommit upp i åren, men är långtifrån slut än.- Jag vet hästar som vunnit SM när de varit 17-18 år. Oskasteinn är en obekymrad, glad häst med bra psyke. Han utvecklas fortfarande, säger Åsa som i dag tävlar i den kanske mest klassiska gångarten, tölt.- Min gren är nog den tuffaste, konkurrensen är riktigt hård. Jag har till och med fått kvala till SM-kvalet för att vara med här.Började hos Lundbäck
Återväxten är förresten redan tryggad hemma på gården. Oskasteinn har två döttrar som redan börjat tränas för kommande uppdrag. En dag i framtiden ska de få ta över.Åsa Nevander Holmén började rida ponny hos familjen Lundbäck i Norrköping.- Det var Helenas mamma som lärde mig och jag är uppväxt med "vanlig" ponny. Tjusningen med islandshästen?- Man kan göra så mycket! Det krävs bra balans, rytm och tajming. Lite grann som dressyren, den känns väl mest lik vår sport.Norrköpingsklubben Dyggur (betyder "fest") har tre ryttare på SM.Förutom Åsa tävlar också Hinrik Sigurdsson och Camilla Rolfsdotter i Dyggurs färger.Trion finns till och med i samma klass i dag.- Det ska bli kul att tävla mot "Hinni" och Camilla. Om jag får stryk av någon så ska det helst vara någon av dem, säger Åsa.Mästerskapets stora profiler kommer annars från andra klubbar.Som världsmästaren Gudmundur Einarsson, Johanna Elgholm och Denni Hauksson.Som ni ser har inte sällan deltagarna isländskt påbrå.- Så är det. Ofta är det islänningar som flyttat hit för nya arbeten som vill tävla.Sporten är stor i Sverige och rasen är en av de mest populära. När Strömsholm stod för värdskapet för SM förra året följde mer än 5 000 åskådare tävlingarna.
Utöver de tre grundgångarterna och tölten, har många islandshästar en överväxel- flygande pass. Passen kräver starka, vältränade hästar med stark framåtdrift. Passen visas i 5-gång, passlöp och stilpass. Passgrenarna rids på en rak, jämn och fast 250 m lång bana. Man tävlar även på kortare distans, 150 m. Gemensamt är dock alltid att de första 50 m rids i valfri gångart, vanligen galopp. I varje heat deltar två -fyra hästar och man rider i regel två heat var ena dagen och två till dagen därpå. Hästen måste ligga i pass hela den angivna sträckan och den snabbaste tiden räknas. I andra dagens heat grupperas hästarna efter första dagens tider så att de snabbaste rider tillsammans osv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!