Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hjärtskärande slut för mannen bakom scoopet

SVT-serien "Spelskandalen" har blåst liv i ett tre decennier gammalt tidningsscoop. Men ingen verkar vilja gå till botten med vad som egentligen hände – eller inte hände. Frågan är varför?

De hade olika roller i den så kallade Spelskandalen 1990. Överst till höger ses Bo Strömstedt, Expressens chefredaktör som fick försvara tidningen i ett tryckfrihetsmål. Under honom ses Tom Malmquist samt spelare från bland annat Boltics lag på 90-talet.

De hade olika roller i den så kallade Spelskandalen 1990. Överst till höger ses Bo Strömstedt, Expressens chefredaktör som fick försvara tidningen i ett tryckfrihetsmål. Under honom ses Tom Malmquist samt spelare från bland annat Boltics lag på 90-talet.

Foto: TT

Norrköping2022-09-22 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var i februari 1990 som Expressen kom med "avslöjandet" (jag väljer medvetet citationstecken eftersom vi, 32 år senare, inte vet exakt vad som egentligen var själva avslöjandet) på Expressens löpsedlar.

Den kallades Spelskandalen. Och det blev ett jäkla liv i idrotts-Sverige.

Avslöjandet i korthet: En svensk spelmaffia ska ha mutat elitspelare i Boltic, Frölunda och Boden för att förmå dem att förlora vissa matcher. På så vis ska man ha kammat hem stora pengar i spelvinster.

Detta var en tid fortfarande präglad av rosenskimrande naivitet. Sport var något som helst skulle avhandlas på fritiden av kvinnor och män som självklart skulle ha "riktiga" jobb att gå till mellan matcherna. Det var amatörernas tid, på gott och ont.

Dåtidens proffs satt på läktaren. Eller framför text-tv med sidan 377 bokmärkt i handkontrollen. När Tipstjänst (senare Svenska spel) introducerade populära spel som "Matchen" och "Lången" exploderade bettandet och marknaden öppnade sig för såväl hedervärda som en del klandervärda individer.

Thomas Malmquist var vid den här tiden högprofilerad sportchef på Expressen och ryggade sällan för att ta strid. Han hade redan många ovänner när han började nysta i ett tips om gänget som blåst statsägda Tipstjänst på över 30 miljoner kronor. Misstankarna föddes efter att dåtidens bandygiganter, Boltic från Karlstad, förlorat med sanslösa 8–0 mot kölaget Kungälv.

Den skrällen ska, enligt Expressen, vara iscensatt av spelare i Boltic som påstods tjäna fina pengar på det oväntade resultatet.

Långt senare skulle bandyprofilen Pelle Fosshaug bekräfta Malmquists misstankar. Det ska helt enkelt inte vara ovanligt att laget "lagt sig" i vissa matcher för att spelarna skulle tjäna en hacka på Oddset.

Men var 90-talets läggmatcher enstaka händelser, regisserade av penningsugna spelare, eller en del av något större? Ja, det kommer vi förmodligen aldrig att få veta. Thomas Malmquist hade inte alla pusselbitar på plats när han skrev sitt livs scoop och inte oväntat håller de inblandade käften – med några undantag.

Nyligen skrev Thomas Malmquists son, Tom, en känslosam artikel i tidningen Vi om hur han som elvaåring upplevde Spelskandalen från nära håll hemma i villan i Huddinge.

Den historien är i mina ögon mer intressant än själva Spelskandalen.

Långtifrån alla var nämligen glada över "Malmens" avslöjande i Expressen. De utpekade klubbarna, Boltic, Frölunda och Boden, stämde tidningen för förtal. Tipstjänst var å sin sida inte särskilt sugna på att utreda eventuella oegentligheter utan lade mer eller mindre locket på.

Expressen tog dock en jordskredsseger i tryckfrihetsmålet, tidningen friades på samtliga 176 punkter. Dåvarande chefredaktören Bo Strömstedt höll hov i rätten men ingen var så ensam som Thomas Malmquist.

Familjen levde under dödshot hemma i Huddinge. Tom, i dag prisad författare och poet, minns hur livvakterna blev en del av vardagen och hur pappa Thomas sakta men säkert bröts ned. Tyngd av ifrågasättande från andra journalister och diverse sportfolk självmedicinerade han med alkohol.

Han gick bort 2012, 66 år gammal. 

Många frågor kring Spelskandalen står ännu i dag obesvarade. Malmquist avslöjade aldrig sina källor och även om en och annan gjort halvdana försök att luska vidare vet vi fortfarande väldigt lite om Expressens spelskandal.