Det har varit en stökig sommar i hockeyettan. Som ett resultat av ekonomiska problem har licensnämnden nekat elitlicens för Bäcken, KRIF, Kristianstad och Strömsbro. Dessutom har Vännäs dragit sig ur och Skövde gått i konkurs.
Till slut tackade Grästorp och Pantern ja när de erbjöds uppflyttning, men utöver dem har flera klubbar valt att tacka nej. Lösningen på detta problem presenterades tidigare i veckan.
Hockeyettan kommer nästa säsong bara inehålla 36 lag istället för 40. Dessa lag delas in i fyra serier där norra och södra bara innehåller åtta lag, medan östra och västra i vanlig ordning innehåller tio.
Utöver detta "stängs" ligan nedåt, vilket innebär att inget lag kommer åka ur.
– Vårt förslag till styrelsen nu när vi saknar fyra lag denna säsong är att de 36 lag som i dag spelar i Hockeyettan är sportsligt kvalificerade för Hockeyettan 2025–2026, säger Magnus Mårtensson, tävlingschef på Svenska ishockeyförbundet, i ett pressmeddelande.
Detta får även konsekvenser för division 2, och därmed Vita Hästen – som siktar på att ta klivet upp.
– Nu kommer kvalserien att bestå av fyra division 2-lag istället för tre division 2-lag och ett hockeyettan-lag. Vid första anblick kan det tyckas vara positivt för oss eftersom lagen i ettan borde vara bättre, men när det gäller kval är det inte bara divisionstillhörighet som avgör. Det är allt ifrån dagsform till mental status, och det är alltid tuffare att komma uppifrån och kvala nedåt än tvärtom, säger Vita Hästens klubbdirektör Fredrik Jensen.
Även fast detta beslut enligt Jensen inte förändrar jättemycket för Vita Hästens del, tycker han inte att detta var en speciellt bra lösning.
– Rent principiellt kan jag tycka det är fel att lagen i division 1 inte har något hot av att åka ur. Av de 36 lagen i serien är det kanske 10 av dem som har en rimlig ambition att titta uppåt. De andra 26 lagen spelar mest för att hålla sig kvar, och de lagen kan ta det lugnt nu. Det blir ingen tävling, och det är det som blir fel.
– Oavsett vilken serie du spelar ska det finnas en risk att åka ur. Det är en del av idrotten, det skapar nerv och det skapar spänning. Nu tror jag vi kommer se massa lag i division 1 släppa spelare efter jul då de inte har något att spela för och vill minska kostnaderna. Det är också något som jag inte tycker vi ska se i svensk hockey.
Hockeyettan-klubbarna kan nu släppa avlönade spelare utan att riskera några större sportsliga konsekvenser. Detta tror Hästens klubbdirektör dock inte kommer avvärja de ekonomiska orosmoln som fortsatt hänger över flera klubbar.
– Många division 1-klubbar har inte speciellt mycket lönekostnader. De måste ändå åka på bortamatcher, köpa material och så vidare. Det kommer säkert finnas klubbar som väljer att spara in på spelare och personalkostnad, men jag tror inte att det löser det fundamentala. Jag tror det är det som är tanken från förbundet, att klubbarna i ettan ska få lite andrum. Men i praktiken kommer samma problem återkomma nästa säsong. De som har ekonomiska problem kommer nog fortsätta ha det, säger Jensen, och fortsätter:
– Det kommer, precis som i år, troligtvis fortfarande vara lag som åker ur hockeyettan nästa år på grund av ekonomin. Så det kommer nog fortsatt vara lag från division 2 som går upp inte bara på sportsliga grunder.