Det är inte vilka klubbar som helst som premieras.
För att belönas ska föreningarna få godkänt 43 (!) kriterier inom sex målområden där de bland annat ska stärka det ideella engagemanget, bli bättre på jämställdhet och inkludering, arbeta aktivt för att få in kvinnliga ledare och jobba med värdegrundsfrågor.
Kort och gott – vara en modern förening som ger unga goda förutsättningar. Både på och utanför fotbollsplanen.
– IFK blir den första elitföreningen. Det sänder signaler till fotbolls-Sverige, säger Kjell Storm, förbundsdiplomerare på Östergötlands Fotbollförbund och idrottskonsulent på RF-SISU Östergötland.
Han fortsätter:
– IFK sticker ut som förebild och föredöme i att man i sin verksamhet utgår från det vi i svensk idrott kommit överens om – att tränings- och klubbmiljön ska vara trygg och säker. Det handlar ju inte i första hand om bara fotboll.
De enda föreningar som diplomerats tidigare är IFK Viksjö, Ope IF, Korsnäs IF och östgötaklubbarna IFK Wreta Kloster samt Lindö FF i Norrköping. En av klubbarna som står på tur kommer också från länet, Lotorps IF.
– Att vara en vägvisare hur man ska bete sig känns väldigt bra, säger "Pekings" akademichef Tony Martinsson som var på plats i klubbhuset på Himmelstalund under onsdagskvällen när beskedet blev offentligt.
Det var också projektledaren Stefan Johnsson.
– När vi tittade på det först hade vi bara tänkt att göra det som kallas självskattning, att gå igenom verksamheten för att kolla hur vi ligger till, men ju längre tiden gick kändes det rätt att gå hela vägen. Diplomeringen är ett fantastiskt föreningsverktyg som vi också ska se till att leva efter också i fortsättningen, påminner han.
Totalt finns runt 2800 fotbollsföreningar i Sverige. Av dem bedriver cirka 1800 barn- och ungdomsverksamhet och endast drygt 200 av dem har inlett arbetet för att se om de kan bli diplomerade föreningar.
– Vi kanske marknadsför oss för dåligt, men pandemin har bromsat upp farten, menar Peter Landström som tillsammans med Anna Malmén var på plats från Svenska Fotbollförbundet vid ceremonin.
Kan man bli av med diplomet?
– Ja, vi har sagt att vi ska ha ett system där vi efter något år gör en kontroll och visar det sig då att man inte har fortsatt på samma sätt får man ett gult kort och måste rycka upp sig.