Här är Vita Hästens resultat – utanför isen

2,5 miljoner kronor bättre än det senaste bokslutet. "VI fick en läxa förra året", säger Vita Hästens Dan Björkman om det ekonomiska resultatet den gångna säsongen.

Vita Hästen på knä? Fortfarande har koncernen negativt kapital men senaste resultatet blev 2,5 miljoner bättre än året före. Klubbdirektören Dan Björkman har ett tufft jobb.

Vita Hästen på knä? Fortfarande har koncernen negativt kapital men senaste resultatet blev 2,5 miljoner bättre än året före. Klubbdirektören Dan Björkman har ett tufft jobb.

Foto: Montage

Norrköping2021-06-01 18:47

Totalt gick koncernen, HC Vita Hästen och dotterbolaget Vita Hästens Ishockey AB, 65 000 kronor back under säsongen 2020-21, rapporterar klubben på sin hemsida. 

Inte så långt från att gå runt, med andra ord.

– Vi hade inför säsongen en målbudget med ett högre resultat än vi lyckades uppnå, men då pratar vi innan säsongen när det fortfarande fanns förhoppning om publik längs vägen. Vartefter den möjligheten försvann så fick också målsättningarna givetvis ändras och vi fick arbeta mer mot prognoser än budget och sträva efter att nå ett nollresultat, säger klubbdirektören Dan Björkman.

Moderföreningen, där ungdoms- och juniorverksamheten ingår, redovisar ett negativt resultat på 145 000 kronor och dotterbolaget, där A-lagsverksamheten bedrivs, gjorde ett positivt resultat, om än blygsamt – 79 000 kronor.

Att jämföra med 2,6 miljoner kronor minus vid det förra bokslutet för ett år sedan.

Dan Björkman ger sin förklaring:

– Vi fick en läxa när vi gjorde det bra sportsligt, 2019-20, men sämre ekonomiskt. Efter det bromsade vi, funderade på var vi kunde dra in på kostnader. Det har vi gjort utanför det sportsliga i största möjliga mån, på kanslipersonal bland annat, men även på arrangemang eftersom det inte tillåtits publik. 

– Vi är också ödmjuka och tacksamma för all hjälp vi fått av supporters och samarbetspartners. En stark uppslutning där har varit enormt betydelsefullt.

Vid bokslutet 30 april hade moderbolaget HC Vita Hästen cirka en miljon i eget kapital och Vita Hästen Ishockey AB hade 563 000 kronor.

Men totalt har koncernen närmare en miljon kronor i underskott – 904 000 kronor.

– Effekten på koncernens egna kapital beror på att när bolaget och föreningen slås ihop i en koncern så kvittas det egna kapitalet bort mot föreningens bokförda värde av dotterbolagsaktierna, säger Dan Björkman.

Bland Vita Hästens intäkter det gångna resultatåret finns bland annat 3,4 miljoner från hockeyallsvenskan (för bland annat tv-rättigheterna) och 2,7 miljoner från Riksidrottsförbundet, RF, ett kompensationsstöd under coronan. Klubben bantade också kostnaderna för a-laget – spelare och ledare – med 800 000 kronor, inklusive sociala avgifter.

Vita Hästen blev 2019 satt på ett så kallat kontrollår av hockeyallsvenskan, en slags varning för att risken att inte klara elitlicenskravet var stor. Minst 2,5 miljoner kronor i eget kapital krävdes för att få grönt ljus.

Det var före pandemin.

När den slog till fick klubbarna respit och hur det blir framöver är fortfarande oklart.

– Vi är förberedda på att någon form av kapitalkrav kommer att finnas kvar, men kanske inte precis som i dag. Oavsett vad måste vi hitta vägar framåt mot plusresultat, medger Dan Björkman.

Finns det resurser för att bygga ett allsvenskt lag av klass?

– Lagbygget pågår, men det är klart att vi varit mer försiktiga än några av våra konkurrenter. Vi kan bara utgå från våra egna förutsättningar, vi måste säkerställa att vi kan nå plusresultat framöver och måste vara kloka i våra beslut. Den solklara ambitionen är att vi ska ha ett lag som är slagkraftigt – utifrån våra förutsättningar.

Dan Björkman är ändå hoppfull.

– Vi har fått en bra start i bearbetandet av sponsorer, det känns som intresset är stort att samarbeta med oss. Den stora osäkerheten är publikfrågan. Kanske hinner det bli en bra situation innan serien drar igång i september, funderar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!