När Norrköpings kommun tackade ja till att arrangera SM-veckan 2016 blev det en jättestor spark i baken. Med ens blev det akut att göra verklighet av många långa års funderingar på en ny utomhusarena för i första hand friidrott.
På onsdgen bjöds det i kommunhuset på en första tjuvtitt av vad som är på gång. En modern, välutrustad arena med tillräcklig kapacitet för publik och media för att klara både nationella och internationelle tävlingar med mästerskapsstatus.
– Nu kommer vi inte att gå och vänta på stora arrangemang. Den här arenan är ju till för alla barn och ungdomar, skolor och idrottsklubbar i staden. Norrköping ska vara en sportstad, säger Kikki Liljeblad (S) ordförande i stadsplaneringsnämnden.
Och fort ska det gå. Första grävskopan i jorden i augusti i år och färdigt redan i maj. Arenan kommer att användas exempelvis för lag-SM i friidrott som arrangeras under SM-veckan.
Finansieringen av bygget är redan klar och det är kommunen som står för hela kalaset. Exakt hur arenan kommer att se ut och vilken publikkapacitet den får är än så länge inte bestämt.
För höjdhopparen My Nordströms egen del, betyder inte en ny arena så jättemycket.
– Jag behöver bara en matta och en bra ansatsbana. Höjdhopp kan man träna i en sopsäck, säger hon skämtsamt.
Däremot räknar hon med att det betyder ett lyft för sporten i sig.
– Jätteviktigt att sporten får tillåtelse att växa i stan. Jag hoppas det betyder att fler barn och ungdomar vill börja. Friidrott är en väldigt bra sport för gemenskap och personlig utveckling. Jag har haft jättestor nytta av friidrotten i övriga livet, säger Tjalvestjärnan.
Peter Warma som är ordförande i stadens andra stora friidrottsklubb, IKNF, är mycket glad över beskedet från kommunen. Borgsmo IP är för liten för att rymma alla som vill börja träna och passar inte för stora tävlingar, säger han.
– Det här betyder ett jättelyft och vi kommer att kunna ta emot ännu fler ungdomar, säger Warma.
Han menar inte att det är något fel på Borgsmo i sig, det är faciliteterna runt i kring som inte håller måttet. Exempelvis är saknaden stor över en rejäl läktare med tak.
Företrädare från både Tjalve och IKNF kommer att ta del i planeringen av hur den nya anläggningen ska utformas. Jätteviktigt för att det ska bli ett bra slutresultat, menar Peter Warma:
– Vi har redan fått vara med och tycka och tänka och jag räknar att det blir ännu mer av det. Exempelvis är det viktigt med vindläget, vi vill inte ha ett upplopp där det oftast blåser motvind. Det är också noga med var tornet placeras, för tidtagningens skull. Det är såna tekniska detaljer man måste titta på, säger Warma.
När nu friidrottarna får sin nya arena undrar förstås många andra när det är deras tur. Ridsporten, simningen, issporterna och motorsporten i kommunen har också länge längtat efter bättre möjligheter att utöva sina idrotter.
Till dem säger s-politikern Kikki Liljeblad så här:
– Det finns många önskemål. Under våren gör vi en utredning om vad vi ska prioritera först. Vi ska inte springa på alla bollar utan se över tid var behoven är störst.
Vad som händer med Borgsmo när den nya arenan står klar är ännu oklart.