Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här är klubben som mår toppen – trots pandemin

Nystartat flicklag, gott om barn i flaggskeppet "Skridskokul" – och en träningsgrupp för mogna män. "Vi är en välmående klubb", säger Leif Arvidsson, föreningsutvecklare hos Borgia Norrköping BK.

En bandyklubb på frammarsch.

En bandyklubb på frammarsch.

Foto: Montage

Norrköping2021-02-17 09:00

Ok, något seriespel för a-laget i division 1 blir det inte den här säsongen. Det beslutade Svenska Bandyförbundet häromveckan. Men Norrköpingsklubben kan ändå räkna in en vinter där väldigt mycket går i ett positivt tecken.

Kolla bara:

• Skridskokul, något av Borgias flaggskepp och en satsning som pågått över 30 år, har över 80 medverkande. 30–35 av dem är flickor.

– Målet är nå 100, men vi är nöjda med att det är så många. En av framgångsfaktorerna är att vi kör samma tid söndag förmiddag, precis som vi alltid gjort, säger Leif Arvidsson.

– Bandyn är sekundär. Viktigare är att lära sig att åka skridskor, ta del av gemenskapen och att få in klubbens värderingar om att alla är lika mycket värda, poängterar Pär Lundin, en av de andra eldsjälarna som håller i trådarna.

Klubben har startat ett flicklag med cirka 20 flickor i åldern 6–9 år.

– Vi har haft tjejer i "Skridskokul" under alla år och därifrån har ett tjugotal gått vidare till det här laget. De är mellan sex och tio år, säger Leif som själv har huvudansvaret för gruppen.

– Många av ungdomslagen har också ett par flickor med, påpekar Pär Lundin.

När Sporten hälsar på en underbar söndagsförmiddag verkar både barn, föräldrar, mor- och farföräldrar och ledare stortrivas i strålande solsken och ett par minusgrader.

10-åriga Emma Skoglund får hjälp av pappa Jimmy med utrustningen, medan mamma Christina njuter av det drömlika vintervädret.

– Ingen av oss har hållit på med bandy, men när Emma började i "Skridskokul" sa Leif (Arvidsson) att: "just det, vi har även ett rent flicklag om hon vill börja där". Det ville hon, berättar pappa Jimmy som fick traska bort till den parkerade bilen för att hämta "grillorna" när det behövdes en ledare till...

Sex pojk- och ungdomslag finns också, spelarna i det äldsta laget är födda 2001-03 och det yngsta består av grabbar födda 2012-13.

– Vissa åldersgrupper har lite färre spelare, men vi jobbar på att behålla dem längre. Peaken för unga som idrottar, enligt RF, är elva-tolv år, säger Leif Arvidsson.

Trist, konstaterar den tidigare ordföranden. Men också rätt logiskt.

– På vår tid var vi nio-tio år när vi började i ett lag, nu tar vi själva emot fyraåringar. Utbudet och konkurrensen är större, men jag inbillar mig att det vägvinnande konceptet om man ska få unga att fortsätta längre är engagerade ledare och en bra grupp. Det händer mycket för unga i den åldern. Om de kan känna sig delaktiga, och om det är roligt att komma till träning är mycket vunnet.

• Borgia har också startat upp en träningsgrupp för ”mogna män”, omkring pensionsåldern och däröver.

– Har raggat gamla spelare, lite ungdomsledare och mina egna rinkbandykompisar. Tanken är att den verksamheten ska permanentas som en Borgia-aktivitet, säger Leif Arvidsson.

Såväl sportsligt och ekonomiskt är situationen under kontroll för klubben med runt 375 medlemmar. Det kan inte många föreningar i de här pandemitiderna skryta med.

– Vi har inga anställda på kansliet längre, i princip allt arbete görs ideellt, påpekar ordföranden Marcus Johansson.

– Vi fick en utmärkelse i höstas av förbundet, för organisationen och struktur. Det finns ledare till varje lag, vi har en fulltalig styrelse, säger Leif Arvidsson.

– Samtidigt så har många varit med länge, och brinner för klubben. Men det skulle inte vara fel att bredda "familjen" med nya ansikten om vi ska växa på sikt, säger Pär Lundin.

Bekymret är de yttre förutsättningarna. Borgias ledning bekräftar att hallfrågan just nu ligger på is.

Leif Arvidsson:

– Vi önskar en överbyggnad på den befintliga isbanan, det skulle gynna konståkningen och hockeyn också. Men tyvärr finns inte det med i någon investeringsplan hos kommunen. Vi försöker hålla frågan vid liv via politiker och att ligga på kultur- och fritidsnämnd när vi har möjlighet.

Marcus Johansson:

– Seniorlaget i "ettan" är byggt av egna talanger, vi reder oss på den här nivån. Men för att ta nästa steg behöver vi också kunna behålla talangerna längre. Där är våra förutsättningar för dåliga. I höstas var isen klar 28 november, det betyder kanske tre månader totalt med träning på stor bana. Med tanke på hur knökat det är på bandybanan under allmänhetens åkning är för att åka skridskor stort bland människor i stan.

Den sista februari stänger kommunen av aggregaten till isbanan för säsongen, oavsett väder.

Borgia Norrköping BK

Bildad: 1941.

Meriter: Spelade i allsvenskan 1998-89, åkte ur efter kval. Tog sig upp igen 1990, men tvingades tacka nej på grund av dålig ekonomi.

Största profiler: Roger "Gubben" Carlsson, Norrköpingskille med både VM-guld och SM-guld på meritlistan. Tommy Axelsson, landslagsmålvakt och tränaren Tomas Fransson, också med VM-guld bakom sig som spelare, bör nämnas. Tony Werlemalm, "Perra" Jansson och Bo "Oball" Larsson är andra med status.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!