Färre röda kort i östgötafotbollen
- Varje rött kort är ett kort för mycket!Det säger Kjell Augustsson på Östergötlands Fotbollförbund, trots att siffrorna ser bättre ut än på flera år.- Tyvärr ser vi en ökning där spelare och ledare angriper domarna, vilket är mycket oroande, säger Kjell.
Hårdare straff
- I fjol hade vi 230 röda, så en minskning blir det garanterat. Och sedan 2003, då vid nådde toppen med över 300, har vi alltså fått ner siffrorna med en tredjedel.
Men helt nöjd är inte Kjell Augustsson.
- Det är alldeles för många som säger dumma och korkade saker till domarna.
Kjell är inne på att öka straffsatserna när det gäller snackvarningarna/utvisningarna.
- Något måste vi i alla fall göra. Får vi inte bort allt snack så blir det ännu svårare för oss att rekrytera domare. Det är svårt nog i dag, jag tycker både spelare och ledare måste acceptera att man har de domare man förtjänar, d v s ju lägre ner man spelar ju sämre kan domaren vara.
En förändring som haft positiv effekt är de korttidsutvisningar som införts inom ungdomsfotbollen. De spelare som gör eller säger något fult får gult kort men också tio minuter utanför planen.
- Det ger spelaren en chans att lugna ned sig, menar Kjell.
Däremot har det varit en hel del diskussion om att "tiominutersutvisningen" gällt även i juniorserierna.
- Orsaken till det berodde på att just Östra juniorserien i fjol var den med flest gula och röda kort. Därför ville vi markera att vi inte tillåter så här mycket tjafs, menar Kjell.
En bild av samhället
Han menar också att det är viktigt att markera redan i tidig ålder hur fotboll ska spelas och vilket respekt man ska ha mot domare och motståndare.
- Det här är ju en mer och mer utbredd bild av samhället, så det viktigt att säger stopp nu, annars följer det med upp i senioråldrarna också.
En annan sak som diskuteras mycket ute i klubbarna är ÖFF:s givmilda dispenser, d v s klubbarna får använda sig av x antal överåriga spelare. I juniorserierna händer att det skiljer tre år mellan spelarna vilket i många fall kan sluta riktigt otäckt fysiskt.
- Det här har ju kommit till för att klubbarna framförallt ute på landet ska kunna överleva. Tyvärr är det en massa ledare som utnyttjar det här till fullo och i stället använder dispenserna för att stärka upp sitt lag. Jag kan aldrig förstå en ungdomsledare som utnyttjar våra regler för att försöka vinna en serie, menar Kjell klart irriterad.
Ett förslag om att höja junioråldern till 19 år välkomnar Kjell.
- Det vore en chans för många juniorer, som inte tar en A-lagsplats, att fortsätta. Just nu känns det som många försvinner, då vi får färre B-lag i klubbarna.
Ett tredje problem inom östgötafotbollen är att fler och fler lag drar sig under seriens gång.
- Framförallt blir det problem i början och slutet på säsongen då vi måste spela samtliga matcher på helgerna. Vår förhoppning vore att vi kunde spela A-lagsfotboll exempelvis på lördagarna och B-lagsfotboll på söndagarna. Men då räcker tyvärr inte domarna till.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!