Elin Tapper, Lillemor Gustafsson och Mette Zmuda är vana att inspirera till träning och ett sundare liv. I del ett gav trion 20 smarta tips på hur du fortsätter att orka träna trots att det ibland tar emot.
Det här är den andra delen i NT:s gymguide där läsarna får hjälp med träningen. Och som senast punktar vi upp tipsen ett efter ett.
Låt det ta tid att gå ner i vikt
Om du tappar vikt för snabbt finns risken att du lägger på dem lika snabbt igen. Låt en viktminskning ta tid. Ju långsammare du går ner, desto mer hållbart är det i längden. Om du tappar för mycket för snabbt kan det betyda att du har gjort för drastiska förändringar i din vardag. Gör i stället anpassningar som funkar långsiktigt i vardagen. Om du svälter dig kommer du att känna dig håglös. Det är inte värt det och fungerar inte i längden.
Skrolla förbi struntpratet på nätet
Underkläder med vaginala piller som bränner fett. Teer som gör att du går ner i vikt. Du kan hitta så många tokigheter på sociala medier. Tro inte på det. Många av våra kunder kommer väldigt pålästa till träningarna. Det är bara synd att många har fått sin information från konstiga ställen. Skojarna på nätet lever på de som vill ha snabba lösningar. Tänk på att du måste lägga ner tid och möda för att få jobbet gjort. Skratta – och skrolla vidare.
Tro inte på mirakelkurer
”Bygg värsta rumpan på fyra veckor.” ”Platt mage på två veckor.” Nej, nej. Om något låter för bra för att vara sant, så är det inte sant. Många personer som i andra sammanhang är jättesmarta kan lätt börja tro på konstigheter när det kommer till sin träning. Det beror på att man vill tro på det, att man vill ha snabba resultat. Men det finns inga mirakelkurer, utan du måste göra det långsiktiga, hårda jobbet. Vi får ibland ta ner folk till verkligheten. Det är bara där som målen blir nådda.
Ät inte mindre – ät mer
Det är så tråkigt att förbjuda saker. Börja i andra änden i stället. Lägg till fler saker på din meny. Ät ett extra ägg till frukost. Kvarg till mellanmål och extra mycket grönsaker till middagen. Oftast småäter du onyttigheter på kvällarna för att du är hungrig. Ju mättare du är efter en måltid, desto mindre risk att du skrapar i lådorna efter godis eller chips. Om du äter mer bra mat kommer det onyttiga att fasas ut utan att du ens tänker på det.
Inför inget strikt godisförbud
Visst, godis är inte nyttigt. Men vem är perfekt? Självklart ska man få unna sig något gott ibland. Äter du godis sju dagar i veckan? Dra ner det till två dagar, snarare än att sluta helt. Då ökar sannolikheten att din nya, nyttigare vardag består. Det är viktigt att göra anpassningar i vardagen som håller i längden.
Bygg en ”dyr” kropp
Styrketräna, ät proteinrik mat och bygg på dig fler kilo muskler. Det är en bra metod för att gå ner i vikt. Det kanske låter motsägelsefullt. Men att ha muskler på kroppen kostar energi. Ju fler kilon desto högre förbränning dygnet runt. Det är bra att ha en ”dyr” kropp som kräver mycket energi och som då har en hög förbränning.
Glöm inte proteinet
Särskilt kvinnor är dåliga på att tillföra mer protein i kosten. I stället kanske man tar ett äpple efter träningen, men det bygger inga muskler. Ägg, kött, fisk, kyckling, keso, kvarg, med mera, är bra byggstenar.
Slarva inte med sömnen
När du sover återhämtar sig kroppen. Musklerna måste få lugn och ro att byggas upp efter att ha brutits ner. Så slarva inte med sömnen. Du behöver vara utvilad om du ska orka träna regelbundet och för att orka laga rätt mat som krävs för att nå dina mål. Ju hårdare du tränar, desto mer måste du vila.
Var inte rädd för att bli stor
Många kvinnor väljer bort styrketräning eftersom de inte vill bli för stora. De vill inte se ”bulkiga” och manliga ut. Det här är en tankevurpa. Det är, rent genetiskt, svårt för kvinnor att bygga muskelmassa. Det krävs en enorm insats och det är inget som vanliga motionärer behöver tänka på. Lyft tungt och oroa dig inte för det.
Krångla inte till det
När du är nybörjare är det egentligen enkelt. Sov bra, träna regelbundet och ät vettig mat. Det är grunderna. Det är först när du befinner dig på en mer avancerad träningsnivå som du behöver finjustera och detaljstyra träningen.