Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En svensk på miljardstinna inköpslistan

Sommarens transferfönster har nu definitivt stängts i Europa. Därmed kan vi sammanställa listan på de dyraste övergångarna. Tittar man på summorna kan man undra om inte de klubbansvariga har sedelpressar hemma i källaren…

Alexander Isak blev en av sommarens dyraste värvningar när han lämnade Real Sociedad för engelska Newcastle United.

Alexander Isak blev en av sommarens dyraste värvningar när han lämnade Real Sociedad för engelska Newcastle United.

Foto: Bpa

Norrköping2022-09-29 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För att börja med tio-listan över dyraste övergångarna så ser den ut så här:

1) Antony Matheus dos Santos från Ajax till Manchester United, 1 miljard kronor

Förhandlingarna mellan klubbarna pågick under flera månader innan man kom överens på ”deadline day”. Den 22-årige brassen följer därmed managern Erik ten Hag till United och blir klubbens näst dyraste köp efter Paul Pogba (1,3 miljarder kr).

2) Wesley Fofana från Leicester till Chelsea, 885 milj kr.

Även den här övergången var nära att gå om intet. Fofana anses som en av världens mest lovande mittbackar, enbart 21 år gammal.

3) Aurélien Tchoumeni från Monaco till Real Madrid, 860 milj kr.

Säkert ett ganska okänt namn för den breda massan, men Real Madrid tror sig ha gjort ett fynd i den unge fransmannen som ska in på mitten när Toni Kroos eller Luka Modric gjort sitt.

4) Darwin Dúnez från Benfica till Liverpool, 805 milj kr.

Jürgen Klopp verkar ha fäst sig vid den 23-årige anfallaren när Liverpool mötte Benfica i Champions League. Dünez inledde också med att göra mål i debuten, men skallade också en motståndare så han blev avstängd ett par matcher.

5) Casemiro från Real Madrid till Manchester United, 760 milj kr.

United jagade hela sommaren Barcelonas Frenkie de Jong men fick nobben. I stället satsade man på den rutinerade brassen som tillsammans med dansken Christian Eriksen ska förstärka mittfältet efter Paul Pogbas flytt.

6) Alexander Isak från Real Sociedad till Newcastle, 750 milj kr.

Sveriges stjärnanfallare hamnar på listan sedan Newcastle, numera ägt av ett bolag från Saudiarabien, tog fram stora plånboken. Alexander inledde också starkt med mål mot Liverpool.

7) Matthijs de Ligt från Juventus till Bayern München, 750 milj kr.

Tyskarna blev av med Niklas Süle till Dortmund och behövde en ersättare i försvaret. Matthijs har stor rutin, trots sina 23 år, efter spel både i Ajax och Juventus.

8) Marc Cucurella, från Brighton till Chelsea, 700 miljoner kronor.

Chelseas nya ägare Todd Boehly betalade dyra pengar för en vänsterback, men spanjoren väntas bli en stor attraktion i huvudstaden och har ”redan tagit en tröja”.

9) Erling Haaland, från Dortmund till Manchester City, 645 miljoner kronor.

Hittills är det ingen som är besviken i Manchester efter köpet av Erling Haaland från tyska Dortmund. Han öser in mål, hittills har det blivit elva i ligan, varav tre hattrick, och tre mål i Champions League. Utan tvekan är norrmannen sommarens bästa värvning i Europa.

10) Raphinha, från Leeds till Barcelona, 620 miljoner kronor.

Den 25-årige brassen jagades av väldigt många klubbar, bland annat Arsenal och Chelsea. Raphinha ville dock själv till Barcelona och till slut lyckades den spanska klubben få fram slantarna, trots sin hårt ansträngda ekonomi.

Summorna i de här övergångarna är avrundande och hämtade från Transfermarkt. Även bonusar och dylikt saknas i summorna.

Trots den ekonomiska krisen i världen köptes det och såldes för ofantliga summor den gångna transferperioden. Bara i England handlade klubbarna för i runda tal 20 miljarder kronor.

Även de svenska klubbarna har varit med i ganska många försäljningar, både AIK, Djurgården, Hammarby, Malmö FF och IFK Göteborg släppte iväg spelare som inbringade mellan 40-50 miljoner kr. Även IFK Norrköping tappade ett par starka namn men passade också på att köpa in fem nya spelare från Sverige och utlandet. Med nye tränaren Glen Riddersholm har läget ändå ljusnat trots att IFK drabbats av mycken otur med skador, sjukdomar och nu senast fyra spelare bärandes på covid-smittan.

Nu har ju allsvenskan uppehåll i 14 dagar på grund av landskamper i Nations Cup så först på söndag spelar IFK sin nästa match borta mot GIF Sundsvall, jumbon som var nära en skräll borta mot Mjällby senast men fick nöja sig med 1–1. IFK behöver snart ett par trepoängare för att komma loss från bottenregionen som är oroväckande nära. Klubbens återstående program efter resan till Sundsvall ser ut så här:

10/10 Mjällby (h), 15/10 Sirius (b), 19/10 Helsingborg (h), 24/10 Värnamo (b), 31/10 Djurgården (h) och 6/11 BK Häcken (b).

När det gäller guldstriden i allsvenskan är det fortfarande väldigt ovisst. Just nu är det fördel Djurgården, men både Häcken och Hammarby skuggar. Däremot tror jag både AIK och Malmö FF är borträknade från guldet, de har tappat för mycket.