Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En miljard till ungdomsidrott

För två år sedan beslutade regeringen att man skulle avsätta en miljard till idrottens barn-och ungdomsverksamhet.
Satsningen fick heta Handslaget.
I Östergötland har det varit en jämn fördelning av pengarna.
- Men vi ser gärna att fler idrottsföreningar söker, säger Daniel Ekvall.

Mycket dans och lek ska det vara i unga åldrar. Som uppvärmning kör man "musikstopp" med barnen. En uppskattad övning av alla deltagare. Här är det Lowisa Ström (t.h.) och Viktoria Löwberg som har fastnat i en rörelse när musiken har stoppat.
FOTO: ROBERT SVENSSON (011-200 463)
robert.svensson@folkbladet.se

Mycket dans och lek ska det vara i unga åldrar. Som uppvärmning kör man "musikstopp" med barnen. En uppskattad övning av alla deltagare. Här är det Lowisa Ström (t.h.) och Viktoria Löwberg som har fastnat i en rörelse när musiken har stoppat. FOTO: ROBERT SVENSSON (011-200 463) robert.svensson@folkbladet.se

Foto:

NORRKÖPING2005-03-02 06:00
Daniel jobbar på Östgötlands idrottsförbund som heltidsanställd med projektet.
Handslaget startade för knappt två år sedan. Regeringen beslutade om att en miljard skulle gå till satsningar på idrottens barn-och ungdomsverksamhet.
Satsningen kommer att pågå under fyra år och nu är man inne på år två.
Den inkluderar stöd och uppmuntran för landets idrottsföreningar och förbund inom fem olika områden.
Att öppna dörrarna för fler inom idrotten och att satsa mer på flickors idrottande är två av dom.

Pengar kvar år två
- Vi har under år två haft samarbete med skolan som kriterium för att söka pengar genom Östergötlands Idrottsförbund. Inför varje ny årsperiod får man under överläggningar med Riksidrottsförbundet komma fram till vad man inom de olika förbunden ska satsa på. RF beslutar sedan och skolorna blev våran grej denna gång, förklarar Daniel Ekwall.
Det är fritt fram för föreningar att söka pengar till någon form av verksamhet som inkluderar dom ansökningskriterier som satts upp.
Hittills är det i den östra länsdelen tretton föreningar som har sökt och fått pengar från Handslaget under år två.
Mestadels föreningar i Norrköping, men också en i Söderköping, Finspång och Valdemarsvik.
Vill man veta mera om hur man söker pengar finns information att hämta på östgötaidrottens hemsida.
- Vi ser gärna att fler idrottsföreningar söker. Det finns forfarande pengar kvar, ungefär en femtedel av anslagen. Ansökningstiden går ut den sista juni i år, säger Ekvall.
- Kravet på föreningarna är dock att man ska göra det i samarbete med skolan i någon form, betonar han. Och att den form av aktivitet man söker för riktar sig speciellt till icke-aktiva barn i skolorna.

<B>+ Hur sprider ni det här?</B>
- Vi har framför allt spridit det via utskick och olika informationsträffar. Vi har en projektanställd som sitter och ringer runt. Och efter avslutat projekt utvärderas allt genom telefonsamtal och enkäter, säger Ekwall.

"Sportis"
Olika exempel på aktiviteter som fått pengar från Handslaget är IFK Norrköping, som bedriver verksamhet med överviktiga barn i samarbete med skolan.
Eneby BK vänder sig till inaktiva barn i närområdet och bjuder in klasser på "prova-på-dagar"
Ett tredje exempel är "Sportis". En sorts idrottsskola som inbjuder till att prova på olika former av idrotter.
Korpens Idrotts - och Motionsförbund har dragit igång ett sådant projekt i samarbete med Klockaretorpsskolan och Tamburinen.
Man vänder sig till årskurserna 1, 2 och 3.
Meningen är att det ska bygga på lek och rörelse, och förhoppningsvis få barnen att fortsätta röra på sig i någon form - kanske i en idrottsklubb.
Malin Wiegler på Korpen är ledare för dessa barn.
När vi träffas i Klockaretorpets sporthall för lektion med skolans andra och tredjeklassare, är det liv och rörelse.
- Det här behövs verkligen, säger Malin. Och vår förhoppning är att köra fram till maj, sedan får vi ansöka om mer pengar för en eventuell fortsättning.
När Folkbladet är där och hälsar på, är det dans och bollekar som står på programmet. Uppvärmning med "musikstopp", fortsatte med "korv med bröd" och sittande fotboll med liten boll.
Barnen får utlopp för sin energi och dom har verkligen roligt.
- Det är ju som bekant mycket neddragningar av gymnastiktimmarna i skolorna, säger Malin. Så det här är ett utmärkt alternativ för barnen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!