Edvin testpilot för ny teknik

Edvin Karlsson, OK Denseln kom i fokus lite extra vid förra helgens 10-mila.
När arrangörerna skulle demonstrera den senaste tekniken, att kunna följa löparnas väg genom natten, blev Edvin en av fyra testpiloter som man utrustade med en radiosändare för att via satellitspårning se exakt hur ha tog sig fram genom natten.

NORRKÖPING2005-04-30 06:00
Hur det går till i skogen har ju oftast varit helt fördolt för den eventuella publik som följt en tävling från sidan.
Det var på den klassiska sträckan "långa natten" som experimentet genomfördes. Denselns lag var inför den sträckan med i den absoluta toppstriden. Därför blev klubbens löpare utvald, tillsammans med norska Kongsbergs OK, Leksands OK och ytterligare ett lag, som följde i en mindre
klunga bakom de 15 främsta.
När Edvin drog ut i nattmörkret hade han 17 km i okänd terräng framför sig. Bland dem som stack ut nästan samtidigt fanns storfavoriterna Haldens SK med världsstjärnan Öystein Kristiansen och IK Hakarpspojkarnas VM-silvermedaljör Mattias Karlsson. Ett tufft sällskap minsann.

Klappjakt
Det blev en klappjakt genom skogen, som vi vid målområdet och alla de som var uppkopplade på webben följa under ett dramatiskt skede mitt på banan. På en storbildskärm, där man också presenterade tävlingskartan, kunde man följa de utvalda löparnas väg, nästan steg för steg. Orienteringspubliken fick helt plötsligt uppleva något helt nytt.
Särskilt spektakulärt blev det när vi kunde se hur norrmannen Andreas Nordberg i Kongsberg OK tog ett smartare vägval, rakt på, mellan två kontroller och lyckades skaffa sig ett försprång på två minuter före den mindre klungan där Edvin var med. De förlorade tid när de tog sig fram via ett säkert men mycket längre vägalternativ. Man kunde också tydligt se hur han gjorde en liten "onödig" sväng vid en av kontrollerna senare på banan.
När Edvin pustat ut efter sitt tuffa nattlopp blev vi naturligtvis nyfikna på hur han upplevt det hela.
- Hade inte det minsta besvär av utrustningen. Vi fick ta på oss en liten extra väst med sändaren och den märktes knapp alls. Pannlyset och batteriet var mycket mer påtagligt.
För åskådaren innebär den här tekniken ett lyft, men vi kommer bara att få se den på speciella tävlingar, typ 10-mila, VM och andra större evenemang där man kan finansiera storbildsskärm och allt annat övrigt som hör till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!