Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det stinker om saudiernas golfpokal

Hallå där, stenrika golfare. Hur står det till med moralen?

Grattis, eller? Sydafrikanen Charl Schwartzel vann premiärtävlingen på LIV-touren och kammade hem 47,5 miljoner kronor för besväret.

Grattis, eller? Sydafrikanen Charl Schwartzel vann premiärtävlingen på LIV-touren och kammade hem 47,5 miljoner kronor för besväret.

Foto: Paul Childs

Norrköping2022-06-16 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frågan känns minst sagt befogad sedan oljemiljardärerna och demokratihatarna i Saudiarabien lockat ett gäng namnkunniga golfstjärnor med ett passerat bäst-före-datum till en penningstinn tour och föga oväntat var det få av de inbjudna som kunde hålla fingrarna borta från syltburken.

Ett gott renommé och integritet vägde dessvärre fjäderlätt om den andra vågskålen svämmar över av 47 miljoner kronor. 

Jo, det var exakt så snuskigt mycket pengar sydafrikanen Charl Schwartzel håvade in när han tog hem premiären i saudiprojektet LIV, som spelades utanför London förra helgen.

Det är naturligtvis en helt galen segercheck och den 37-årige före detta världssexan (för tio år sedan!) verkade närmast chockad över den generösa utdelningen.

"Jag trodde aldrig i mina vildaste drömmar att vi skulle kunna spela om så mycket pengar i golf", sa han efteråt.

Andra golfare på den hårt kritiserade touren har inte varit lika talföra men å andra sidan är det väl rätt soft att kunna lalla runt i ett slutet sällskap på blott åtta tävlingar med tunga gage enbart för att släpa sig till start.

Det var nästan plågsamt att se veteranerna Ian Poulter, 46, och Lee Westwood, 49, bli grillade av Daily Mirrors skjutjärn Neil McLemon inför LIV-premiären. Golfmiljonärerna hade knappast väntat sig att få frågor om mänskliga rättigheter (och annat strunt?) när man bänkade sig i intervjustolen.

Poulter och Westwood vred sig som metmaskar på en rostig fiskkrok när McLemon frågade om man även kunde tänka sig att spela på en Vladimir Putin-sponsrad golftour.

Några ordentliga svar kunde duon inte hosta upp, vilket självklart gjorde kritikerna ännu argare.

17 spelare från den amerikanska PGA-touren har stängts av eftersom de sagt ja till LIV och bråket har nått orkanstyrka. De uteslutna stjärnorna har gått till motangrepp och sista ordet har knappast yttrats i den här infekterade frågan.

Våra svenska golfikoner, Henrik Stenson och Annika Sörenstam duckade rutinerat när de nyligen fick frågor om det (o)moraliska i att delta på touren, som kritikerna menar är skapad enbart för att putsa Saudiarabiens skamfilade rykte i världen.

I USA är det hela ett ytterst känsligt ämne. 16 av 19 flygkapare i 9/11-attackerna 2001 hade saudiska medborgarskap och efterlevande till de tusentals offren från Manhattan och Pentagon har fördömt amerikanerna som hoppat på LIV. Där talar man om ett monumentalt svek mot nationen och sina landsmän.

Men kan omvärlden kräva att golfstjärnorna ska stå upp för mänskliga rättigheter?

Frågan är inte helt enkel att besvara.

Saudiarabien är skämmigt nog Sveriges största exportmarknad i Mellanöstern, dit vi bland annat sålt vapen och svenska storföretag som av "moraliska skäl" lämnade Ryssland, som Volvo och H&M, säljer för fulla muggar på den arabiska halvön med vår regerings gillande.

Dessutom ska ju fotbolls-VM avgöras i Qatar, vilket inte heller det är helt okomplicerat med tanke på hur det landet behandlar sina gästarbetare, homosexuella, oliktänkande med flera.

Så vem kastar första stenen här?

Som jag ser det hade de redan stenrika golfstjärnorna en gyllene chans att göra ett statement. Man kunde – nej borde – satt ned foten och sagt nej oavsett hur många smutsiga oljedollars Mohammed bin Salman lockat och pockat med.

Med hundratals miljoner kronor på banken hade de råd att säga no thanks till saudierna.

Tyvärr tog de inte chansen. Det är sorgligt.