"Det har varit ett osannolikt år"

IFK Norrköpings chansning med oprövade Göran Bergort kan sluta i ett praktfiasko.41-åringen har tre matcher på sig att rädda klubben kvar i elitfotbollen.– Men jag har aldrig ångrat att jag tog jobbet, säger masen.

Göran Bergort är nöjd med lagets miniläger på Åland men oroas av Marcin Burkhardts skada.  Foto: Robert Svensson

Göran Bergort är nöjd med lagets miniläger på Åland men oroas av Marcin Burkhardts skada. Foto: Robert Svensson

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2009-10-09 03:00
Det är bra fart inne i IFK Norrköpings klubbhus. Stefan Thordarson vankar runt i korridoren. Sportchefen Tony Martinsson sitter inne i sitt arbetsrum med stängd dörr. Sören Cratz morsar med en huvudrörelse och unge Armando Ibrakovic sitter bakom ett skrivbord i Nallesalen. Göran Bergort leder vägen in till Christer Lindbergs gamla kontor. 41-åringen är en av Norrköpings och fotbolls-Sveriges mest pressade män för tillfället. På väg nedåt
IFK Norrköping, de tolvfaldiga svenska mästarna med sin oerhörda historia, är på väg att tappa sin status som elitklubb. Vad som skulle bli en nystart, en nytändning och en väg tillbaka till en stabil storklubb kan sluta i föreningens andra degradering på lika många år. Göran Bergort är inte så pigg på att prata om fel, misstag och vad som skulle kunnat gjorts annorlunda. - Men vi skulle ha ropat högre efter en ny forward när Russell blev skadad. Det är det största misstaget. Vad gäller den biten känner jag att vi skulle varit tydligare mot styrelsen. Bergort är snabb att tillägga att det inte automatiskt hade inneburit att klubben hittat en ny anfallare.

- Jag vet att ekonomin var oerhört dålig, men en klassforward hade hjälpt oss få in målen vi saknat.

Hur orolig är du?

- Det är jobbigt och visst tar det här på en. Självklart tänker jag mycket på situationen, men antingen kan man lägga sig ned och dö och snacka om att vi haft otur eller så kan man kriga. Tre matcher och nio poäng är de räddningsplankor som återstår för IFK. Skadehelvetet
Den pressade IFK-tränaren säger att han inte lusläser tabellen och kalkylerar. I det utsatta läget handlar det om att damma av klyschan "en match i taget". - Vi kan inte förlita oss på andra resultat. Nu ligger all fokus på Landskrona. När det ska avgöras kan allt hända, det är nya förutsättningar. Vi ska göra allt för att undvika kval. Stefan Hellberg sa för någon månad sedan att IFK Norrköping måste se över sitt träningsupplägg. Den här säsongen har ryckts sönder av skador och sjukdomar.

- Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är självklart otroligt frustrerande som tränare och är något vi pratar om internt hur vi ska bli bättre på.

Har nir tränat fel?

- Det är svårt, går man till fem olika specialister får man fem olika fem olika svar vad det kan bero på. Men det största grejen tror jag är åldern. Det blir lätt återfallsskador. Göran Bergort sa i början av september att han är sugen att fullfölja kontraktet som är skrivet över ett plus ett år. Då sa 41-åringen att han i en större utsträckning skulle vilja sätta sin egen prägel på laget. Att han nu "kom till ett dukat bord". Diskussionerna om framtiden verkar dock inte ha mynnat ut i något konkret.

- Nu gäller det att se till att IFK håller sig kvar. Sen får vi se.

Känner du stödet från styrelsen och spelartruppen?

- Full stöttning från styrelsen och även i omklädningsrummet. Självklart blir man ifrågasatt när det inte går bra, men omgivningen är stöttande. Även de jag träffar utanför klubbhuset. Du kastades in från ingenstans mer eller mindre. Det måste ha varit ett omtumlande år?

- Jag har lärt mig oerhört mycket. Så mycket att det är svårt att ta med sig allt, men det gäller att ta med det positiva. Vad vi kan utveckla nästa år.

Så du ångrar inte att du tog jobbet?

- Nej, men det har varit ett osannolikt år. Man kan alltid spekulera i negativa saker, vad man kunde gjort annorlunda men vi ser framåt.

Med en annan skadebild, hade ni legat fem-sex placeringar högre?

- Det är bara spekulationer, men spelmässigt är vi bättre än vad tabellen visar. Men det handlar också om att göra mål, vi har bara vunnit sex matcher och har tio kryss. Det är den stora biten. Göran Bergort ville ha meriterade Stefan Hellberg vid sin sida när han tog jobbet som IFK-tränare. Under säsongen har det riktats kritik mot duon att de är för lika och för snälla i sin ledarstil. - Vad ska jag svara på det? Jag tycker att det fungerat bra mellan oss. Han har bredare erfarenhet, men vi har inte varit i den här situationen tidigare. Ingen är komplett
- Vi har en liknande framtoning, det finns olika ledarstilar. Vi jobbar på det sätt som vi gör. Ingen ledare är komplett, man har styrkor och svagheter. Nu är situationen som den är, man ställs på sin yttersta spets. Oavsett hur den här ovissa och spännande upplösningen slutar är det två punkter Göran Bergort anser extra viktiga att ta med sig in i framtiden. * Skadeförebyggande träningen och... * Scoutingverksamheten. - Framför allt att få rätsida med skadorna. Det är nummer ett. Scoutingen av nya spelare är också viktig. Att få in rätt spelare. Karaktärsspelare. Det är ett nyckelord. Det är klart att det kommmer behövas nya spelare. När det går bra är det oftast inga problem, det är i motgång man testas. Något Göran Bergort blivit varse om i allra högsta grad 2009.

Göran Bergort om...

Förmågan att koppla bort fotbollen?

- Klart att man blir påverkad, det här är ett jobb och ett sätt att leva. Visst påverkas humöret hemma lite.

Dialogen i omklädningsrummet?

- Det är ständigt en dialog. Det är ett bra sätt satt få fram vad spelarna tycker är bra och inte bra.

Programmet som återstår?

- Landskrona spelar match ikväll (läs igår) och har inte rosat marknaden på slutet. Falkenberg har inte så mycket att spela för. Det kan gynna oss.

Hur Stefan Thordarson sett ut efter han kom tillbaka?

- Alla förstår att man tappar om man är borta fyra veckor, att han inte är lika bra som när han försvann. Men en träningsvecka till och en match till och han är nära.

Att vara spelare i IFK nu jämfört med 15 år sedan?

- Fotbollen har utvecklats enormt sedan jag slutade i IFK. Vi var inte heltidsanställda och jag kom till en grupp med gott självförtroende som var självgående.

Chansa med halvskadade spelare i sluttampen?

- "Sama" kunde inte gå efter Väsbymatchen. Vi får ha en dialog med läkarteamet och Magnus själv hur han känner på måndag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!