Visserligen har man förlorat meriterade Erik Andersson till en av de starkaste konkurrrenerna, Stockholmsklubben Järla, men de övriga har vuxit till sig både i rutin och kapacitet.
StafettpremiärTill helgen sparkar man i gång tävlandet med hela fem fyramannalag till stafettpremiären i skogarna nordost om Nyköping. Där avgörs Måsenstafetten, som även i år är den första större tävlingen på våra breddgrader. Och det var ett hungrigt gäng som Folkbladet träffade härom kvällen.
- Vi har höjt målet i år och är bättre förberedda än någon gång tidigare, förklarade klubbens träningsansvarige Emil Folino Nielsen.
- I år skall vi ligga på topp-fem på alla vårens stafetter före 10-mila och vi skall ta minst en seger. Det där gäller förstalaget och är ungefär som i fjol. Det som är en höjning är framför allt att andralaget skall prestera bättre och ligga på bättre än topp-åtta på motsvarande tävlingar.
Tiomila måletPå vårtävlingarna handlar det oftast om fyra-fem sträckor på stafetterna. Det stora målet är förstås 10-mila första helgen i maj och där krävs tio man i laget, men innan dess gäller det prestera och slåss om de eftertraktade platserna till den tävlingen, vårens clou för allt vad orienteringselit heter.
- Vi har minst 14 man som kämpar om de tio platserna, menar Emil.
Två nya namn har kommit till sedan förra året, hallänningen Emil Jönsson samt återvändaren Harri Karlsson, ursprungligen en Gusumgrabb, som lämnade klubben för tre år sedan för skånska Pan-Kristianstad, men nu återkommit sedan han fått jobb i Linköping.
Under vintern och fram till nu har hela gänget tränat ambitiöst, med i genomsnitt 10-12 timmar i veckan, på en del håll än mer, så man är ordentligt förberedd. Träningsdosen är imponerande med tanke på att alla är heltidsarbetande eller heltidsstuderande.
NattorienteringFokus har varit på individuell nattorientering och där har unge Henrik Berggren, 22 i år, stuckit ut och vunnit den lokala nattcupen "Night extreme", som varit den gemensamma aktiviteten för eliten i främst Norrköping och Linköping.
Bredden i klubben är imponerande. Hela nio av grabbarna är bland de 100 bästa enligt den svenska rankingen. Anders Kleist ligger högst och är 25:a i landet. Vad man saknar i klubben är möjligen ett eller två ess av landslagskapacitet.
- Det är något vi skulle behöva vid 10-mila för att kunna gå helt i topp, konstaterade Emil.
De som ligger bäst till för ett steg uppåt är franske landslagsmannen Lucas Basset, som helt missvisande har rankingen 561 på svenska rankinglistan samt Olle Kalered.
Basset ansluter till Denseln om ett par veckor. Då får klubben full slagkraft och vi får en uppfattning vad man står i konkurrensen. Kalered i sin tur ser inte någon satsning mot landslaget i år, men tillägger:
- Hoppas kunna ta ett steg till till nästa år. Nu gäller främst full fokus mot vårens stafetter och höjdpunkten 10-mila, förklarade Olle som ligger lite lågt med friidrottsambitionerna för tillfället. Han är ju en habil medeldistans- och bra terränglöpare vid sidan om orienteringen.