Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Debatten höst/vår delar fotbolls-Sverige

Det är snart 15 år sedan som frågan om höst/vår-spel diskuterades i svensk fotboll.
Nu är den på tapeten igen. Detta för att en del tror att höst/vår-spel skulle öka svensk fotbolls status ute i Europa.
- En diskussion är aldrig dum. Men jag tror att vi till slut kommer fram till att priset är för högt, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande, Lars-Åke Lagrell.

NORRKÖPING2005-08-27 06:00
Lars-Åke menar att svensk fotboll skulle få göra uppehåll under sin absolut bästa tid, det vill säga sommaren.
- Då är ju planerna fina och vi har mycket folk på läktarna. Jag har svårt att tänka mig att uppehållet i så fall skulle bli mindre än två månader.
Danskarna genomförde ju en förändring för en del år sedan. Men i Danmark kan man spela fram till 10 december samt starta om redan i början på mars månad.
- Tror det skulle vara svårt i Sverige. Här i söder skulle det naturligtvis gå, men knappast i övriga Sverige. Det skulle ställas oerhörda krav på våra arenor, säger exempelvis Hasse Borg, klubbdirektör i Malmö FF.
Det är ju med anledning just hans klubbs dåliga insats senast i Champion League-kvalet som frågan om en förändring i svensk fotboll väckts till liv igen. Aftonbladet presenterade i går en rundringning till de 14 allsvenska klubbarna och av dessa säger sju ja till en förändring. Fyra väljer "nja" som svar medan tre säger blankt nej. Däribland förre Norrköpingssonen Henrik Appelqvist, i dag VD för Hammarby:
- Vi har inte anläggningar som klarar spel höst/vår. Vi måste spela när planerna är som grönast. Visst skulle en förändring kanske ge bättre chanser ute i Europa för våra klubblag, men jag ser inte någon möjlighet att genomföra en förändring, säger Henrik.

Är det möjligt?
IFK Norrköpings klubbdirektör Michael Andersson säger till Folkbladet:
- Vi är inte negativa, men frågan är om det är möjligt att genomföra en förändring. Både planerna och förutsättningarna för publiken måste naturligtvis bli mycket bättre om ska ha möjlighet att spela som exempelvis danskarna. Uppehållet på sommaren får dessutom vara högst tre månader, säger Michael.
Han menar med bestämdhet att höst/vår-spel inte enbart hjälper oss att bli bättre.
- Nej, det är mycket viktigare att vi får längre säsongen. Medan vi spelar seriefotboll under cirka sex månader spelar de stora länderna 9-10 månader. Just dit tror jag det är viktigare att vi kommer.
Åtvidabergs klubbdirektör Conny Torstensson är helt negativ till en förändring:
- Jag tror inte våra våra blir bättre bara för att vi byter.
Att det skulle ske en förändring redan till nästa år är en omöjlighet.
- Nej, men är det någon av våra 41 ledamöter som tar upp frågan under representantskapet i december ska vi naturligtvis ta en diskussion, säger Lars-Åke Lagrell.

VM-spel nästa år
Nästa år kommer att bli extremt tajt då Sverige med största sannolikhet deltar i VM i Tyskland. Här har Fifa bestämt att ingen liga får hålla på längre fram än till 14 juli och sedan lär inte allsvenskan komma igång förrän tidigast i mitten av juli. Redan tredje veckan inleds kvalspelet till Champions League och Uefa-cupen, här får de svenska klubbarna efter Malmös debackel spela ytterligare en kvalomgång.
- Vi får frilägga en del spel i juli som vi annars använder för allsvenskt spel, men det ska vi säkert kunna lösa genom ommöbleringar, säger tävlingschefen Anders Brulin till TT.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!