Egentligen hinner vi knappt njuta av damernas handbollssilver innan vi på hemmaplan ska följa herrarnas jakt på en VM-medalj. Den 13-30 januari avgörs VM i Sverige, både Norrköping och Linköping har fått gruppspelsmatcher.
Däremot inte Sveriges matcher. Dessa förläggs i södra Sverige där också VM-finalen (Malmö) går av stapeln.
Sportåret 2011 kan faktiskt bjuda på mer handboll då våra damer spelar VM borta i Brasilien i december. Däremellan ska vi genomleva en rad VM, både på skidor och till fots. När det gäller sommaridrottarna har de målet inställt mot OS i London 2012 medan vinteridrottarna får vänta ytterligare tre år innan det blir ett nytt OS i Ryssland.
Här får ni en liten sammanfattning av sportåret 2010 sett ur mina ibland numera trötta ögon:
Årets tränare 1:
Naturligtvis går utmärkelsen till Göran Bergort, killen som förvandlade ett misslyckat 2009, då IFK höll på att åka ur superettan, till en andraplats. Göran var inte ensam om det här jobbet, men att IFK nästan direkt efter firandet av den allsvenska platsen kom med beskedet att Göran inte får följa med upp i allsvenskan det har jag svårt att komma över. I mina ögon hade det naturligtvis varit ärligast att skriva ett nytt kontrakt med Göran, 1+1 år.
Årets tränare 2:
Syrianskas Özcan Melkemichel som så sent som i måndags var gäst hos Ekwall och Lundhs "Uppesittarkväll". En underbar profil som varit med hela resan med Södertälje-gänget. Syrianska vann superettan före IFK och har, liksom IFK, verkligen insett att dagens trupp inte är tillräcklig. Värningarna är redan flera dessutom av god kvalité som Sharbel Touma och Johan Arneng.
Årets tränare 3:
Egentligen skulle väl inte Eje Bladh och Muffe Bajraktarevic platsa in under den här rubriken. Men dessa två herrar bjöd på något helt unikt, i alla fall vad jag minns, när de under en och samma säsong lyckades ramla ur två olika divisioner med sina lag. Först tränade de Norrköping Bosna som gjorde totalfiasko i division 3 och sedan bar det rakt ner i "femman" med Ringarum som de tog över efter Ilhan Sonar under hösten.
Årets tränare 4:
Kelly Grant, den baskettörstande coachen som år efter år plockar hit utlänningar från alla världens hörn kryddade med några inhemska spelare och lyckas bygga ett lag av dessa.
Årets basketlag:
Norrköpings Dolphins har under ett par år byggt upp ett oerhört slagkraftigt lag. I våras gav det utdelning i form av SM-guld samt även seger i Baltiska ligan. Och framgångarna har fortsatt, även om det ibland är tungt att spela i tre ligor.
Årets resenärer:
Måste gå till Dolphins också. Luleå, Sundsvall, Östersund, Stockholm, Södertälje, Borås, Riga, Istanbul, Netanya, Liege, ja grabbarna hinner knappt hem till Norrköping för att byta kalsonger mellan resorna. Och inte alltid fungerar flygtiderna, som i måndags när de blev sittande på Skavsta i flera timmar ovetandes över om det skulle bli någon resa ned till Belgien.
Årets Iwung:
Fick telefonsamtal från kollega David Iwung, som varit med nere i Belgien. Helt uppgiven konstaterade han:
- Jag räknar inte med att komma hem ens till julafton!
Snön har slagit hårt på flyget även ute i mellan-Europa.
Årets badbrud:
Therese Alshammar verkar prenumerera på titeln. Hon verkar aldrig bli för gammal, vann ju världscupen totalt i år och kammade dessutom hem en skaplig prissumma som gör att hon säkert kan fortsätta till 40-årsdagen.
Årets kalkoner:
Priset delas mellan Carlos Tevez, forward i Manchester City och Wayne Rooney, forward i Manchester United. Den ene lämnade United för City för att få mer speltid. I höst har han bönat om att få komma tillbaka till United. Men så i veckan rev han sin transferansökan och blir kvar i City. Rooney ville helt plötsligt lämna United för att flytta ut i världen sedan han blivit utpekad för en otrohetsaffär i brittisk press. Rooney slog dock planerna ur hågen sedan Alex Ferguson fyllt på checkkontot!
Årets citat 1:
"Nu ska jag försöka njuta lite... om inte pappa kommer och snor bollen"
(Zlatan Ibrahimovic om att få guldbollen för femte gången.)
Årets Rutger Blomberg-stipendiat: Heter i år Maja Strömberg, 18, en tuff men söt liten tjej som dessutom älskar att slåss - i ringen. Hon har noterat otroliga framgångar under året, JSM-guld, senior-SM-guld och JVM-guld. Hon har också nästan sopat rent bland stipendierfloran i Norrköping, har stärkt bankkontot med 25.000 kr.
Årets comeback?:
Ja, nej, kanske... Peter Forsberg, 37, fortsätter att vela fram och tillbaka. Så här sa han bland annat under året:
- Jag är inte 25 år längre. Jag vet att min tid är på väg att ta slut och jag är okej med det.
Årets fiasko 1:
Frankrikes fotbollslandslag som skämde ut sig ordentligt i Sydafrika genom att vägra träna under förbundskaptenen Raymond Domenech. Fick till och med förbundets ordförande Jean-Louis Valentin att utbrista:
- Jag är äcklad och säger upp mig!
Årets fiasko 2:
Tre Kronor var inte nära i VM. Fiaskostämpel var betyget och alla var nog överens om att Bengt-Åke Gustavsson gjort sitt. Fast mest mestadels jävligt bra.
Årets julfest:
Återigen bjöd Tottenham Hotspurs på en riktigt blöt tillställning där till och med Ledley King fick bäras ut till en väntande bil. Fast böter slapp man i år, i fjol fick den 25 man starka spelartruppen betala 16 miljoner kronor för en julfest i Dublin. I år var man i alla fall i London.
Årets gladaste landslag:
Efter att jag kallade handbollstjejerna för "Årets gråtande landslag" ändrar jag i år rubriken till "Årets gladaste landslag" med nöje. Visst såg jag en och annan liten tår falla efter att de förlorat guldfinalen mot Norge, men personligen tycker jag tjejerna i stället vann ett silver. Och det ska bli oerhört spännande att följa dem fram till VM i Brasilien i december.
Årets Vita Hästen:
Nära, nära kvalserien. Men Tingsryd vann med 5-4 i den avgörande matchen i play off. Smålänningarna gick hela vägen till allsvenskan sedan, dit siktar också Hästen den här säsongen. Grundserien har varit strålande, allettan blir tuffare men det känns ändå som om klubben satsar rätt. Norrköping behöver ett lag i näst högsta serien, folk bara längtar.
Årets rapp:
Djurgårdens Nils Ekman fick fem matchers avstängning och 80.000 kr (en halv månadslön!) i böter för att han slog till Brynäs Jakob Silfverberg med klubban. Många ville utesluta Nils ur klubben och stänga av honom på livstid, men jag kan lugnt påstå att jag sett betydligt värre händelser i en hockeyrink under de 51 år jag följt och utövat sporten.
Årets Finspångare:
Min ärade kollega Nilsove Magnusson gick i pension 1 september efter 44 år på tidningen (plus ett år i Valdemarsvik) och fick då chansen att nomineras till titeln "Årets Finspångare". Den knep han i utklassningsstil. Hoppas att han njuter av pensionärslivet och vårdar sin Birgit.
Årets värvning:
I flera år har Vargarna skrikit efter en ny Jason Crump, d v s en riktigt bra heatledare. Lee Richardson värvades från Vetlanda och supportrarna började andas morgonluft. Men strax innan värvningsfönstret stängde kom den stora bomben - Nicki Pedersen, trefaldig dansk världsmästare skrev på. De största optimisterna andas nu guld...
Årets vinnare 1:
Hela skidgänget i Vancouver förstås. Bragdguldet sopade Daniel Richardsson, Anders Södergren, Johan Olsson och Marcus Hellner hem, dessutom tog ju Charlotte Kalla både guld och silver och även Anna Haag kunde kvittera ut ett silver.
Årets vinnare 2:
Lag Norberg fixade det Tre Kronor var mil ifrån - försvara OS-guldet. Dramat om guldet mot Kanada var en riktig Hitchcock-rysare där Anette Norberg avgjorde i sista stenen. Heder åt damerna som nu beslutat gå skilda vägar.
Årets vinnare 3:
Frida Svensson! Vem, kanske flera undrar. Jo, det är vår senaste världsmästare i rodd. Frida slog till, mer eller mindre i tysthet.
Årets skräll:
Hanna Klinga, seglartjej från Norrköping, som överraskande vann VM-silver i E-jolle. För det belönades hon också med Pernilla Wibergs stipendium av Norrköpings kommun.
Årets gladaste 1:
Malin Bayard-Johnsson som efter många år äntligen vann en bil i Stockholm Horse Show. Hon vann ytterligare en hel del tävlingar och känns i dagsläget ha tagit ett stort steg mot OS i London.
Årets gladaste 2:
Spaniens fotbollsmästare i Sydafrika. Äntligen fick landet ett riktigt stort erkännande för sin fina fotboll. Att Barcelona och Real Madrid dessutom spelar i den spanska ligan är ytterligare ett bevis på var det spelas den läckraste fotbollen. Sedan får Zlatan, Drogba och de övriga världsstjärnorna i Italien och England säga vad de vill.