Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Adrenalinjägare på Glans hala is

– Om det är farligt? Frågar du min fru så är det det. Men inte om du frågar mig. Jag älskar farten.Så säger Jerker Sundström från Finland, en av omkring 200 fartfantomer som gör upp om VM och EM i isjakt på Glan.

TIPS. Publik och medtävlande kommer fram till Jerker och undrar vad som gick snett. Han får tips på en bra svetsare i Norrköping som kan laga jakten.

TIPS. Publik och medtävlande kommer fram till Jerker och undrar vad som gick snett. Han får tips på en bra svetsare i Norrköping som kan laga jakten.

Foto: Jens Fältskog

NORRKÖPING2016-01-26 18:00

Sex grader varmt i luften och blött som en bassäng på isen. Knappast perfekta förutsättningar för att köra om guldmedaljer kan man tycka.

Men isjaktsfantasterna i DN-klassen är ett tåligt släkte. Jerker Sundström väljer att se det från den positiva sidan istället.

– Blött som f-n, visst. Men vattnet gör friktionen lägre och det ökar farten, berättar Jerker som rest ända från Kuopio i mellersta Finlands inland för att kunna tävla mot de bästa i världen.

Långa turer med bil och släp är vardag för den som valt isjakt som sin sport. Det är en ständigt pågående process att lokalisera var de bästa isarna finns för tillfället.

– 100 mil i bil en helg är ingenting. Hemma är det oftast mycket snö på sjöisarna, då kan det vara bättre att åka ut till kusten, säger Jerker som är en av åtta tävlanden i det finska EM- och VM-landslaget.

Sista VM-dagen blev ingen höjdare för honom personligen. Under det första av tisdagens tre planerade race blev det haveri:

– Styrstaget gick sönder och måste svetsas och styrmeden blev skadad. Jag har extra medar med mig men det blir inget mer tävlat i dag. Hade feber i går också så det var kanske inte meningen att jag skulle köra i dag. Nu får jag fixa det här och börja om från noll när EM startar på onsdag morgon. Jag hoppas bli topp tio.

Varje race består av tre varv på en bana mellan två märken som tar omkring en kvart 15 minuter att genomföra. Upp till 50 ekipage startar samtidigt och det mullrar och sjunger om isen när alla blåser i väg på samma gång.

Först i mål får en poäng, tvåan får två och så vidare. När alla race är körda är det den med minst antal poäng som tar hem titeln.

Bromsar saknas och hastigheten är hög. Banan på Glan inbjuder till farter upp till 100 kilometer i timmen och därför är banområdet rejält tilltaget. Omkring två gånger två kilometer för att det ska finnas säkerhetsmarginal mot publik och funktionärer.

Polen och Estland är två stormakter i DN-klasen, berättar Jerker Sundström. Förklaringen ligger i material och tillgång till bra isar.

– De är jätteduktiga snickare och har gott om grunda sjöar som fryser snabbt. Inte så mycket snö som uppe i Finland heller?

Varför blev det isjakt för dig?

– Fart, fart, fart! Den här gör 0-100 på tre sekunder och kan komma upp i 150 kilometer i timmen. På sommaren kör jag motorcykel i stället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!