- Folk förstår inte hur jag menar!
För och emot.Inte helt oväntat har tennistränaren Dobrivoje Stanojevics utspel om hur han redan börjat träna sin 20 månader son Daniel med sikte på en framtida karriär delat Sverige i två läger.I Folkbladet i går fanns skarp kritik från framförallt Kjell Augustsson, länsidrottschefen samt professorn i ortopedi och idrottsmedicin vid Universitetssjukhuset i Linköping, Per Aspenberg."Dobben" vill nu närmare förklara sig och sina idéer:- Folk som kritiserar mig verkar inte förstå hur jag menar.
- Bakom mina förslag om ökad satsning på barnen i tidig ålder ligger massor av material som tagits fram via forskning under de senaste åren. Dessutom har 20 år som tennistränare där jag sett tusentals ungdomar komma och gå.
Han fortsätter:
- Vad händer i den lilla kroppen under resans gång är något som man undrar över? Jag har själv två söner. Denny, som i dag är 12 år, utvecklade inget bollsinne som fick mig att hoppas förrän vid fyra-fem år. Med Daniel, i dag 20 månader, är det helt annat. Han har redan visat att han bisitter motorik, balans och koordination utöver det vanliga, en visuell förmåga som jag vill försöka fortsätta utveckla.
Världen förändrats
Sedan "Dobben" gick ut med sina förslag har världen mer eller mindre vänts upp och ner för honom. I söndags berättade han för första gången i Svenska Dagbladet om sina framtidsplaner för sonen och sedan har både Aftonbladet, alla lokala tidningar även uppvaktat honom och sonen och i tisdags kväll deltog han i en debatt i SvT med bl a tennisens förbundskaptenen Mats Wilander och simmerskan Emma Igelström.
- Och ingen av dessa såg något fel i det jag nu gör, poängterar "Dobben".
Nej, den värsta kritiken kommer mest från tjänstemän inom idrotten och tillika idrottsmedicinare. I Folkbladet i går kunde man läsa:
"Jag har mycket svårt att tro att det är möjligt att pressa ett litet barn så hårt, rent fysiskt. Dessutom är det så att barn i den åldern tränar varje dag genom vanlig lek och det är nyttigt för det hjälper dem att upp ett starkare och bättre skelett" (professor Per Aspenberg).
"Är det lek med boll och rack det handlar om ser jag inget problem, men är det vad vi kallar "riktig" träning tycker det är helt fel. Min största invändning är att ett barn vid så ung ålder inte kan bestämma själv om de vill träna eller inte", (Kjell Augustsson).
"Dobben" poängterar dock gång på gång att han inte tvingar Daniel till något.
- Jag respekterar också allas åsikter, men min strävan är att Sverige ska få fram fler idrottstalanger och få ett ännu bredare spektra än i dag. Och framförallt vill jag att Sverige i framtiden ska vara en stor tennisnation.
Stort dagisintresse
"Dobben" har pratat om att starta tennisdagis för barn i åldern 1-15 år. Om detta säger han i dag:
- Intresset är oerhört. Jag har fått 70, nej 66 mobilförfrågningar, om detta. Tyvärr har jag inte hunnit förankra mina planer i klubben, men jag hoppas vi ska kunna hitta ledare och även kunna ta emot alla som vill vara med, säger mannen som älskar Sverige men inte är född här
- Det finns en jantelag i Sverige där tyvärr tänkandet är väldigt konservativt. Att börja i yngre åldrar är absolut inget nytt påfund, det gör man i många länder. Hade inte systrarna Williams eller Martina Hingis börjat i tidiga ålder hade de aldrig blivit något stort inom tennissporten, slutar "Dobben".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!