Den 23 april besöks Norrköpings Konstmuseum av en ensemble som tagit fasta på den skandinaviska sångskatten. Det är de två stockholmsbaserade sopranerna Elin Rise och Aurora Borotinskij som tillsammans med pianisten Bengt-Åke Lundin står bakom konsertprogrammet ”Skandinavien i ord och ton” med texter och musik av nordiska författare och kompositörer. Ensemblen har tilldelats ett stipendium från Stiftelsen Clara Lachmanns fond vilket gjort det möjligt för dem att göra ett antal konserter – förhoppningsvis även i övriga nordiska länder.
Elin Rise är inte på något sätt obekant med Norrköping: hon är nämligen uppvuxen här, då med namnet Svanström. Så sent som 2011 fick hon också Östergötlands kulturstipendium.
– Jag gick ut musiklinjen på de Geergymnasiet 1998 och sedan flyttade jag till Stockholm när jag började musikhögskolan. Men fortfarande brukar jag och min syster Anna Redvik göra kyrkokonserter tillsammans i Norrköping: senast sjöng vi i Borgs kyrka i julas, berättar Elin Rise.
Hon samarbetar alltså med Aurora Borotinskij som har finländska rötter – de är med andra ord väl lämpade att ta ett brett grepp om den nordiska musiken. Dessutom lyfter de i programmet fram att det i år är 100 år sedan Finland blev en självständig stat.
– Jag och Aurora träffades på Stockholms operastudio under studierna och där jobbar också pianisten Bengt-Åke Lundin, säger Elin Rise.
Den nordiska musiken stod stark under den romantiska eran med färgstarka kompositörer som Grieg, Sibelius, Peterson-Berger och Stenhammar (med anknytning till Norrköping). Solosånger och duetter av alla dessa tonsättare (och fler) återfinns i ”Skandinavien i ord och ton”.
– Den här musiken ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Vi har tagit kända sånger vi älskar men också aktivt letat upp musik av de här tonsättarna som inte är så känd, vi blandar lite. Dessutom har vi letat fram samarbeten över nationsgränserna, berättar Elin Rise som beskriver arbetet som en upptäcktsfärd.
Ett exempel på detta samarbete är sången "Jeg elsker deg" komponerad av norske Grieg där textförfattaren var danske H.C. Andersen och kärlekstexten skrevs till den svenska sångerskan Jenny Lind.
– Det var en ännu mindre kulturvärld på den tiden och en del kände varandra över nationsgränserna, förklarar Elin Rise som nu ser fram emot att ge en konsert på sin gamla hemmaplan.