Ett småkyligt garage proppat med bilar, delar, verktyg, däcktravar och en herrans massa bra-att-ha-prylar. Naturligtvis ett fikahörn med ett par gamla nedsuttna soffor. Lagom stökigt och givetvis väldigt trivsamt.
Scenen är typisk för en svensk klassiker – bilbyggarvärlden.
I en lokal utanför Sonstorp samsas för tillfället fem grabbar med sina projekt.
Daniel Andersson, 24, har fastnat för BMW och är inne på upploppet med sitt senaste projekt. Det blir en banbil, inget för gatan alltså, utan ett rent nöjesfordon.
Typen kallas drifting, en företeelse som i dag har blivit en internationell växande motorsportgren.
– Det handlar om att åka så fort som möjligt, så brett som möjligt och med så mycket rök som möjligt. Fullt varv på motorn och ändå under kontroll, då går det rysningar genom hela kroppen. Det är en obeskrivlig känsla, säger Daniel när han ska beskriva hur det går till.
Röken, det är däcken som bränns när bilarna sladdar sig igenom bansträckningen. En tävlingshelg ryker flera uppsättningar med bakdäck.
– De som tävlar mycket kör säkert slut på 80 däck per säsong. Jag gjorde av med tio stycken på en tävling förra året så det kan bli rätt dyrt, konstaterar Daniel.
Hans förra bil – även det en BMW – höll inte måttet. Men motorn som han byggt var det däremot inget fel på. Så i höstas hittade han en 328i från 1999 och började jobba. Första steget var att rensa bort det mesta av inredningen, motorn, drivlinan och andra klena originaldelar. I med den hårt trimmade motorn, en bur, kylare modell bautastor, modifierad hjulupphängning, nytt pedalställ, och mycket annat. Kraftiga saker med kvalitet rakt igenom.
– Jag vill ha bra grejer som håller när man är ute på tävling, säger Daniel som spenderat massor av tid i garaget det senaste halvåret.
– Jag har typ bott här sedan efter jul men nu är det inte så mycket kvar och det tycker sambon är bra. Vi ska ju hinna umgås också.
En hel del jobb återstår ändå inför premiären i Strängnäs i slutet av april. Det ska bli ett nytt avgassystem, kylsystemet ska färdigställas, det ska dras bromsrör och snyggas upp inne i kupén. Ännu fler arbetstimmar alltså, men inga betungade sådana, snarare tvärtom. Kvällarna och helgerna med kompisarna i garaget är en livsstil som han delar med tiotusentals andra runt om i landet.
– Det är en gemenskap. I bland dricker man mer kaffe än man skruvar. Någon kväll kanske vi grillar eller gör något annat som inte handlar bara om att bygga bil. Garaget är ett skönt ställe att hänga på, konstaterar han.