Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Panelens 18 tips – så kommer du igång med din löpning

"Jag måste börja träna!" Många säger det men alla gör det inte. Om du har problem med motivationen och behöver lite hjälp på vägen har du kommit till rätt ställe. Här är vår löparpanels 18 tips för att underlätta vägen från soffan ut till löparspåret.

Att springa på semestern är ett utmärkt sätt att upptäcka en ny stad på.

Att springa på semestern är ett utmärkt sätt att upptäcka en ny stad på.

Foto: Marianne Løvland/NTB Scanpix/TT

Motionslöpning2023-05-02 05:00

Sänk kraven

Det ska inte vara jobbigt att komma igång. Gå lite, spring lite. Kör så länge det känns bekvämt i kroppen istället för att pressa dig. Satsa på att springa längre nästa gång istället.

undefined
En runstreak kan hjälpa till mot sugen att låta bli att springa.

Skapa en runstreak

Om målet är att springa lite varje dag är det inte lika lätt att skjuta upp löpningen. 1,6 kilometer tar inte så lång tid att springa. Och när det har gått två veckor kommer du säkert vilja förlänga streaken. Om du hellre vill göra en rörelse-streak går det att kombinera med gym, promenader eller annat.

Känn skillnaden

Skriv ner hur du känner dig innan du börjar en streak. Utvärdera sedan efter två veckor. Har det hänt något? Känner du dig piggare, orkar du mer, mår du bättre? Svaren är förmodligen ja på de frågorna. 

Spring dit du ska

Gör vardagsbestyr samtidigt som du tränar. Spring till exempel till posten för att hämta det där paketet, då tänker man inte på att man tränar. Spring till och från jobbet, eller ta bussen en sträcka och spring en.

undefined
Jogga med en kompis.

Ta med en kompis

Löpningen blir social och ett tillfälle att umgås. Bra tips speciellt om man inte har tid att träffa så ofta i vardagen. Dessutom blir det enklare att ta sig i väg när man har bestämt träff med någon.  

Du måste inte alltid vilja

Vänta inte på motivationen, spring ändå. Om viljan alltid skulle styra skulle många pass falla bort, både för motionärer och proffs. Försök få till en rutin. Efteråt ångrar man aldrig ett löppass.

undefined
En pulsklocka kan hjälpa.

Använd teknik

En bra widget kan sammanfatta din träning. Tider, sträckor, antal steg, förbrända kalorier med mera, med mera. Det gör att du får ett konkret kvitto på vad du har gjort. Men passa dig, låt det inte bli en fix idé som tar energi av dig. Då kan du använda en gammal, hederlig träningsdagbok istället.

Sätt upp ett mål

Det är lättare att träna om man har en målsättning. Det kan vara ett motionslopp, ett träningsäventyr eller ett mål om att orka en mil utan att stanna. 

undefined
Våga tävla.

Våga tävla

Ställ upp i tävlingar! Jämför dig inte med andra och oroa dig inte om att komma sist. Det handlar inte om att vinna loppet. Det handlar om att det är roligt att springa tillsammans med många andra. 

Köp nya träningskläder

Byt ut den där slitna t-shirten eller de där nötta shortsen. Det är roligare att ge sig ut i spåret om man känner sig snygg.  

undefined
Köp nya skor.

Köp ett par nya skor

Ta inte på de där gamla skorna du hade på gymnasie-gympan – även om de ser fräscha ut. Skorna måste ha en bra dämpning. Den försvinner efter två år eller 100 mil. Det är viktigt för att undvika skador. Då är risken stor att du hamnar på soffan igen.

Lyssna på något

Fågelkvitter är skönt, men kanske tråkigt i längden. Musik, poddar och ljudböcker är ett bra sätt att lura hjärnan att glömma bort att man springer. Eller varför inte passa på att ta ett jobbsamtal eller prata i telefon med en gammal vän?

Välj rätt tempo

Håll nere tempot. Stressa inte. Om man ska springa snabbt ska man köra intervaller. Ut och njut istället. Många missar att man kan ta det lugnt i spåret.  

undefined
Plockgodis kan funka som en belöning - men till en viss gräns.

Belöna dig

Om du har varit duktig förtjänar du en belöning. Men den ska vara i relation till vad du har presterat. Du kan inte köpa ett halvt kilo plockgodis bara för att du har sprungit några kilometer...

Strunta i vad andra gör

Jämför dig inte med andra. Jämför bara med dig själv. Det handlar inte om vem som tränar mest, hårdast eller snabbast. Gör din grej utan att titta på andra. 

undefined
Att springa på semestern är ett utmärkt sätt att upptäcka en ny stad på.

Upptäck en ny stad

Ta med löparskorna på semestern. Det är ett perfekt sätt att utforska en ny stad. Speciellt en tidig morgon innan allt folk och all trafik är på plats på stadens gator.

Variera din sträcka

Välj olika vägar. Det gör att din träning inte blir tjatig och långtråkig. Du ser så mycket när du springer. Tänk på att se olika saker istället för samma hela tiden.

Spring din runda ”baklänges”

Nej, alltså inte med ryggen före. Spring åt andra hållet. Det gör att det känns mer varierat och annorlunda. Nu ser du saker som hela tiden fanns där men som du inte såg eftersom du alltid sprang åt ett håll. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!