Det är Korpen i Östergötland som har hängt på den senaste trenden där man på hemmaplan kan bestiga världens högsta berg räknat på höjden.
– Det var Umeå som startade det här först. De har Bräntberget och man skulle bestiga Mount Everest genom att springa ett antal vändor. De hade ungefär tre månader på sig där och man kunde göra det via en app. Det här var ifjol, berättar Frida Jonsson från Korpen i Östergötland.
Nu har det spridit sig till Korpen på fler orter och även Östergötland är med i år.
– Vi kände att vi ville hoppa på det. Det är nog 20 platser i hela Sverige från Korpen som är med. Vi letade lite vilken backe vi skulle köra i, Yxbacken är för långt bort, men Vrinnevibacken är bra. Sedan har vi Ramunderberget i Söderköping också. Båda ligger centralt, det ska vara tillgängligt för alla.
Även i Linköping, Väderstad och Motala finns liknande möjligheter i den utmaning som kallas Mitt Everest.
Med start 2 maj är det bara att börja springa uppför och via en speciell app "blippa" varje gång man kommer upp till toppen. Om man, fram till 31 oktober som är sista dagen, vill ta sig hela vägen upp till toppen av Mount Everest har man sprungit 8 848 höjdmeter.
– För att springa här i Vrinnevibacken, där det är 29 höjdmeter från starten och upp till toppen, måste man springa 305 vändor totalt. Ramunderberget är 57 höjdmeter så där behövs det "bara" 155 vändor. Det är ganska många så man behöver göra det under lång tid.
Det är inget man gör på en dag direkt.
– Nej, det blir jobbigt. I appen kommer man se hur långt man har kommit och där kommer det också finnas med när man nått upp till Kebnekaise, Kilimanjaro och Mount Blanc. Om man inte når hela vägen kanske man kan bestiga Kilimanjaro istället, svarar Frida Jonsson.
Ursprunget till idén är förstås den coronapandemi som hela världen befinner sig i och som påverkar oss mer eller mindre hela tiden. Mycket av idrott och möjligheter till motion i vanlig organiserad form är begränsad.
– I dessa tider sitter många inne, det är många som tar sig ut men det här är ett bra sätt att aktivera sig på också. Utan att samlas för många i klunga. Vi vill göra det på ett säkert sätt. Idag gör vi mer online, mer digitalt. Vi tänkte att det här är ett bra sätt, en utmaning mer än andra.
Vad har ni för målsättning i antalet deltagare?
– Vi pratade om en procent av befolkningen som vi vill nå ut till. Det här ligger centralt så det borde gå.