Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett äventyr till fots runt ett naturskönt Finspång

Att uppleva sin närmiljö under aktiva former är både roligt och motiverande. Upptäcka nya ställen under dagar av löpning likt Frida Södermark är kanske inte för alla. Men platserna längs vägarna bjuder på spännande upplevelser för alla smakriktningar, oavsett färdsätt.2

En löptur i trakterna runt Finspång kan ge många olika upptäckter. Alpackor vid Jägarbo, caféet vid Ljusfallshammar, bastun i Regna kyrkby vid sjön Regnaren samt spännande skyltar – som den i Kalbo.

En löptur i trakterna runt Finspång kan ge många olika upptäckter. Alpackor vid Jägarbo, caféet vid Ljusfallshammar, bastun i Regna kyrkby vid sjön Regnaren samt spännande skyltar – som den i Kalbo.

Foto: Privat

Motion & hälsa2021-04-03 09:00

Att byta löparskorna mot cykel eller ta bilen till ditt mål för att sedan vandrandes eller joggandes utforska blir till en aktiv utflykt med oförglömliga upplevelser på köpet. 

Här tar vi med dig till trakterna runt Finspång, där det finns många spännande ställen att upptäcka samtidigt som du kan få motion och träning. Ett perfekt träningstips i dessa tider.

Om man börjar med att runda Annsjön passeras en skylt textad "jättegrytor". Perkils kättil är en av Sveriges djupaste och ligger på Östgötaleden i ett trolskt stycke skog. Perfekt för en fikapaus. Leden fortsätter mot Lämneå bruk som varit i full gång sedan 1727. En av många bruksmiljöer i denna länsdel. För den som inte haft med eget fika är det bara fem kilometer till Ljusfallshammar med sitt fina lantbruksmuseum och servering. 

Fast lämna inte orten direkt utan gör en avstickare till Wallmokrans för att besöka Sandra och hennes blomster, inredning och accessoarer där många är designade av henne själv. 

Intresset för alpackor har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren. Utanför Vånga ligger Ullspinneriet i Brink, vid Jägarbo i Simonstorp finns alpackapromenader, och här, på vägen ut från Wallmokrans, ligger Tulos åsne- & alpackafarm som erbjuder både upplevelser och produkter från djuren. Alla populära utflyktsmål oavsett ålder. 

Nu vidare österut mot Grytgöl där tidigare en av växlingarna i Kraftloppets stafett skedde. Då när den sträckte sig långt ut från Finspång och möjlighet fanns för ultralöpare att springa hela sträckans sju mil själv. Där kan du besöka Sjöfallets honung & musteri som är mysigt inrett i den gamla Konsumbutiken. Möjlighet finns att lämna in egna äpplen för mustning och köpa unik ljunghonung bland många andra lokalproducerade produkter. 

Dessutom finns något väldigt unikt på orten. En kamelfamilj där ett litet kamelföl föddes förra sommaren vilket får många att stanna till längs vägen, perfekt också för en paus på din runda.

Det natursköna området mellan Grytgöl och Igelfors sjuder av liv. De lokala entreprenörerna hjälps åt och kompletterar varandra. Energin i området märks också där några ungdomar har byggt en liten bikepark. Att svänga in i Igelfors, även detta en tidigare bruksort, och se Björke skola är som att hitta något taget ur Bullerbyn och i den tidigare handelsboden från 1872 bakas numera neapolitanskinspirerad pizza med toppings från närområdet. Hit ut kom också IFK Norrköping så snart det gick efter vintern på grund av idrottsplatsens fina gräs. Men det var såklart på tiden före den konstgjorda varianten. 

Halvvägs mellan Igelfors och Regna ligger Kopparkullens musteri & gårdsbutik. Numera finns det ingen rivalitet mellan platserna men där äppelodlingen breder ut sig idag har det skett en del styrkemätningar under åren. Väl framme finns Regna plantbutik inrymd i det gamla bank- och postkontoret. Redan under 80-talet såldes blommor i källaren och Sandra som nu byggt upp både fysisk verksamhet och webbhandel hoppas att det återigen och även efter hennes tid ska vara känt som ”huset där hon tanten med alla blommorna bodde”. 

Regna med dess kyrkby består av kulturhus i fint skick och är en plats där tiden verkar ha stannat. Regnagården erbjuder boende eller en tur på Regnaren i hyrd kajak. Det gamla hönshuset mitt emot kyrkan inhyser nu försäljning av lokalt hantverk och livsmedel samtidigt som boden bredvid, Titthålet, används för konstutställningar.

Bastun vid badplatsen finns tillgänglig för allmänheten att hyra och det är genom att runda sjön färden fortsätter. Nu på tu man hand med naturen. Vid den norra stranden breder Regnaholms lövskog ut sig. Särskilt fint under vår och försommar då blomning och fågelliv är rikt. I närheten finns dessutom den magnifika Torstorpseken att beundra. Sedan dyker Hävla kvarn upp vilken är en av de få vattendrivna kvarnar som finns kvar i vårt land. Den är ännu efter 120 år i drift och det med enbart vattenkraft.

Ett stycke vidare ligger Häfla hammarsmedja som här blir det sista stoppet på den här motionsturen. När verksamheten vid bruket upphörde 1924 låste man helt enkelt smedjan och gick hem. Därför finns härdar, hammare, verktyg med mera kvar. Det faktumet gör anläggningen till en unik och komplett industrianläggning från 1920-talet där den 300 år gamla verksamheten visas under dagliga guidade turer sommartid. 

Träning som äventyr

Se träningen som ett äventyr där du upplever saker längs vägen. 
Spring, cykla eller gå för att uträtta vardagsärenden. 
Ha inte för brått. Ta dig tid att svänga in dit en spännande skylt pekar. 
Leta geocacher hemma eller på resa via www.geocaching.com
Samla på kyrkor, naturreservat, fornminnen, gatukonst eller det som intresserar dig. Ta en promenad, löprunda eller cykeltur till eller i anslutning till dem.
Starta ett instagramkonto och dela dina träningsäventyr för din och andras motivation. 

Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!