Vi startar uppe på Syltenberget där utsikten från krönet är magnifik. En föränderlig vy idag där bygget av stadsdelen Inre hamnen pågår på andra sidan strömmen. Den lövträdsbevuxna kullen var Norrköpings första rekreationsområde och flera stigar leder dit där en går från hamnsidan och innehåller trappan uppkallad efter Moa Martinsson. Under konst- och industriutställningen 1906 arbetade hon som servitris i huvudrestaurangen på området och detta skildras i hennes bok Kungens rosor.
Ta hennes trappa ned och följ Motala ström över Hamnbron för att fortsätta Norra promenaden ned till slutet. En cool miljö öppnas nere vid vattnet vilken bjuder in dig på konstutställning i det fria bland gamla lyftanordningar, kranar och graffittiprydda murelement.
Vid Postettan, på vägen tillbaka in mot stan har det historiskt varit viktig mark. Här låg Johannisborgs slott vilket uppfördes som residens och värn på 1600-talet. Av svunna tider vittnar idag bara det vackra porttornet, väl värt att besöka, där den gamla igenväxta vallgraven numera bildar en våtmark och häckningsplats för många fåglar.
Bakom tornet leder en väg, möjlig att ta till fots eller med cykel, till Kommendantvägen vilken går längs bangården med gamla godsvagnar prydda av streetart. Nästa stopp blir vid Karlsro varv och dess spektakulära miljö liknande en båtkyrkogård. En samling vrak ligger halvvägs under ytan. Det är bara krokodiler som saknas för att hamna i det gamla barnboksäventyret Bernard och Bianca.
För de som vill ut på ett längre motionsäventyr kan turen fortsätta på cykelvägen ut mot Åby och Jursla. Att ta sig den branta stigen upp mot Kvillingeförskastningen är verkligen sin möda värd då Bråviken, Norrköping och Glan breder ut sig långt nedanför fötterna. Det finns vindskydd och eldstad vid Lunnsjön så varför inte stanna över natt för det finns mycket fint att upptäcka i den dramatiska skogen.
Men under denna tur håller vi oss inom stadens gränser och fortsätter rutten genom Folkparken och ut på Himmelstalund. Det är en magisk känsla att röra sig på ett område där människor har varit aktiva sedan bronsåldern. Ta en titt på hällristningarna. Norrköping är faktiskt den stad i värden som har flest hällristningar inom sin stadsgräns. Aktivera dig sedan i utegymet, parkourparken, skateparken eller koppla in musik via din mobiltelefon till högtalarna på dansbanan och gör några moves. Det finns något för alla ute på stadens fritidsområde nummer ett.
Att gå i forntida spår i Norrköping är lätt. Vid Fiskeby ligger en av många fornborgar. Ringstadholm var under medeltiden ett slott på en holme i Motala ström och ansågs på sin tid som ett av de starkaste fästena i Sverige. Nu återstår endast obetydliga lämningar men utgör ändå ett trevligt mål från båda sidor av strömmen. Dessutom ligger Leonardsberg bara ett stycke bort ned mot sjön Glan. Ta gärna Östgötaleden dit och följ sedan rundslingan på några kilometer som passerar fågeltorn, våtmark, går genom en kohage, och över mossklädda hällar. På en klippa med fin utsikt över vattnet finns spår efter att inlandsisen drog sig tillbaka och platsen passar utmärkt för medhavd fika. Det går även att parkera bilen vid Leonardsberg för att vandra rundslingan.
Längs med tågbron vid Fiskeby finns en övergång för dem till fots eller på cykel. Den gamla vattenreservoaren bakom SMHI som även kallas borgsruinen blir nästa mål. Tidigare samlade den människor till allsångskvällar och nu väl värd ett besök för utsikten och de färgglada målningarna som pryder dess innerväggar. Härifrån är det inte många kilometer till Kättsättersleden som lämpar sig både för cykel, vandring och jogging. Missa inte vattentornet som även detta är smyckat med streetart där Alfons, professor Balthazar, Lilla My och Mumintrollet finns representerade i övernaturlig storlek.
På tal om mumintroll har den uppmärksamme kanske hittat frigolitfigurer från Mumindalen på fasader inne i city den senaste tiden, bland annat i Industrilandskapet, i kvarteren Exporten och Importen och vid Strömsparken. En lokal konstnär gör på eget initiativ Norrköping lite roligare och färggladare men det gäller att ha lokalkännedom för att hitta var de dyker upp. Att leta efter dem kan krydda vilken promenad, cykel- eller joggingtur som helst.