Det hade samlats en hel del människor runt den klassiska fotbollsplanen vid Arkösund när Sporten anlände.
103 deltagare med våtdräkt stod uppställda och redo för att springa i väg vid lunchtid på söndagen.
Farleden är ett simma-och spring-lopp som arrangerades för första gången 2014.
Banan startade och slutade vid fotbollsplanen – men som gick via hamnen tillbaka till Arkösunds marin, över Hästöströmmen och mot Arkö, innan den längsta simningen. Upp ända längst ut på Långeskag, Arkös nordvästra udde. Från Birkö in i skogsträngen fram till Gränsö och över farleden tillbaka mot Arkösund.
– Det började som en idé mellan mig och mina bröder. Vi är uppväxta på Arkö och pratade om att man borde kunna simma till Arkö. Men det är alltid så mycket trafik, så det har aldrig gått. Efter det började vi fundera på ett multisportlopp, men det var för krångligt att få fart på det. Sedan dök Swimrun upp. Vi var väl det åttondeloppet i världen, tror jag. Det var några som hade startat innan, men det kom upp som koncept och då hängde vi på, säger Simon Westerberg som är ansvarig för loppet.
Arvid Olofsson är uppvuxen i Arkösund och han och hans vän Gustaf Walther var två deltagare som utförde den långa sträckan med tio kilometer löpning och tre kilometer simning.
– Jag såg att de började arrangera för några år sedan och jag har alltid tänkt att det vore kul att simma över farleden, som man åker båt vid ganska ofta. Då såg jag tävlingen och då halkade jag in på det, säger Arvid Olofsson.
Är det extra speciellt för dig att det är i Arkösund?
– Ja, det tycker jag. Det är lite hemmaplan för mig. Det är roligt att loppet går runt där man känner igen sig. Man har varit på många båtturer och utflykter runt om här, säger Olofsson.
Har du förberett dig?
– Alldeles för lite. Jag har simmat och kört lite löpträning. Jag bröt tån i en fotbollsmatch för ett tag sedan, så det blev lite för lite träning. Jag kan skylla på det åtminstone, skrattar han och fortsätter:
– Det blir ett bra träningspass, det blir roligt att se hur mycket man klarar av. Jag ska försöka ta mig runt i alla fall det är målet.
Simon Westerberg har flera idéer för att utveckla konceptet i framtiden. Där en grej är att försöka bjuda in eliter – men den stora glädjen för honom är gemenskapen runt tävlingen.
– Man lär känna folk på alla öar och alla är peppade att vi gör det tillsammans runt hela skärgården. Det finns nästan inget annat arrangemang där vi är alla öar samtidigt som gör något. Det är oftast parallella spår. För mig personligen är det den största behållningen.
Mathias Andersson respektive Nina Ellmark vann Farleden i år. Johan Nielsen vann Farleden inomskärs.