Från Kvarsebo till Torrö – en cykelresa längs kusten

Vi östgötar är utrustade med kust från Kvarsebo i norr till Torrö i söder vilken går att uppleva på många olika sätt. Vandrandes, med båt, springandes eller i detta fall till största delen cyklandes.

Frida Södermarks andra motionsresa går till kusten utanför Norrköping med cykel. Här kan man besöka Gräsmarö, Stegeborgs slottsruin, cykla östgötaledens etapp förbi Skällsviks kyrka och njuta av en lantlig idyll.

Frida Södermarks andra motionsresa går till kusten utanför Norrköping med cykel. Här kan man besöka Gräsmarö, Stegeborgs slottsruin, cykla östgötaledens etapp förbi Skällsviks kyrka och njuta av en lantlig idyll.

Foto: Privat

Motion & hälsa2021-04-10 09:00

Den här veckans motionstur i vår serie med Frida Södermark börjar i Stegeborg vars slottsruin var ett av Sveriges viktigaste fästen under medeltiden och kungligt slott fram till 1600-talet. Numera finns det fullt med aktiviteter sommartid vid hamnkrogen och trädgårdscaféet med tillhörande litet hotell. Om färdmedlet är flygplan så går det faktiskt även att landa på det lilla flygfältet. 

Här är det dock cykel som gäller. Stanna gärna och ta en tur på Östgötaledens slinga vid Stegeborg. Den och mycket annat går att hitta via Visit Östergötland. Som upplevelsen att rulla upp med cyklar på borggården till Husby säteri, byggt 1795 med exteriör och interiör i tidsenlig stil, vilket inger äkta slottsmiljö under en vistelse. Här sägs det även finnas spöken. Bland annat i biljardrummet och ett slott är fullt av småljud där månens sken förstärker känslan.

Under en härlig frukost på verandan är allt annorlunda, men låg biljardbollarna verkligen på samma ställe som kvällen innan? Kanske. Kanske inte. Husby har vinkällare där det finns vin tappat exklusivt för gästerna och en jaktbutik samt många olika aktiviteter. Men cykelturen går vidare längs den böljande landsvägen mot havet.  

Att cykla över Lagnöbron och se havsströmmen flyta därunder är magnifikt och känns som porten till skärgården. Missa dock inte att stanna till precis innan, vid Edgars hus. Det är ett gammalt hemman som nu förutom turistinfo inrymmer ett café och gårdsbutik med bland annat konstalster och där ladan bredvid används för olika arrangemang.

Ut mot Tyrislöt blir omgivningen mer om mer likt den i Saltkråkan och det finns platser att bo på, upptäcka, och aktivera sig vid åt alla håll. Många spenderar hela sina somrar här och det är lätt att hitta sitt eget smultronställe. 

Att cykla längs kustbandet innebär ingen rak linje eller närmsta väg och ned till Gryt är det bäst att ha en cykel som klarar av grus som underlag. Det är inte bara de nutida passerande som njuter av omgivningen. En sten rest på 1800-talet vittnar om en man som älskade sin hembygd. Den långa vägen fram till nästa civilisation känns som en sträcka tagen från ett annat århundrade. 

Framme i Valdemarsvik kommun blir första stoppet Gryts varv. Det är häftigt att rulla in mellan de två grindstolparna utformade som fyrar och åka förbi de stora varvsbyggnaderna ut på kajen. Den planerade kajakturen fick vänta lite då hotellägaren behövde hjälpa en båt på svaj. Att paddla en tur med hjälp av sjökort är inte helt lätt för den ovane då öarna är många och ser likadana ut. Men det går och är rolig träning. 

Efter en natt på varvet under vägen tillbaka ska inte Kärlekens trädgård vid Lilla Vik missas. Trädgården vid ett gammalt fiskarhemman består nu av tusentals rosor, mängder av rhododendron, kärleksskulpturer och en stor tulpanplantering i form av hjärtan. Men bara att cykla längs fårhagar är ljuvligt och en avstickare ned till Breviksnäs säteri får även den som gillar kulturhus att njuta. 

På väg ut till Fyrudden ligger Eköns camping och naturreservat där Ostkusten kajak erbjuder en extraordinär upplevelse. Att tälta uppe i ett träd ute på en egen ö. Mer ett med naturen är det svårt att bli. Men färden gick vidare till ett större båtäventyr och med rökta flundror köpta hos Fyruddens lanthandel kliver vi på postbåten. Den åker runt till öar i Gryts skärgård och det är spännande att få följa med. 

Östgötatrafikens skärgårdstrafik ger möjlighet till öluffande. Från Fyrudden går det med lite planering att ta sig hela vägen upp till Arkösund med kortare eller längre stopp och på en timme hinner alla uppleva en liten ö till fots eller under en jogg. Men se till att i förväg kolla upp om cykeln får tas med. 

Harstena är kanske den populäraste destinationen för sommarens skärgårdstrafik. Här samsas de bofasta med turister under sommaren där bland annat dammen med de röda näckrosorna finns på allas rutt. På ön finns även restaurang, fiskrökeri, ett skolmuseum, bageri och glassbar.

Sen går färjan till fastlandet igen och hållplatsen Arkösund. Ett centrum i den östgötska skärgården och myllrande sommartid. Det är härligt att glida in i en sommarhamn när måsarna skriker och seglen på båtarna fladdrar. Till badholmarna drar stadsborna för ett stycke genuin sommar. Att promenera bryggturen passar alla, eller att se vad konstnärer och hantverkare säljer i sjöbodarna. Sedan rökt fisk på bryggan eller en kväll på Arkösunds hotells terrass som är känt för sina gastronomiska läckerheter. Uppe på Kvarnberget erbjuds ett spännande sommarprogram.

Tid för träning

Planera in tiden för rörelse i din kalender, då blir den av.
Spring, jogga, cykla eller dit du ska för tidseffektiv träning. 
Förhandla med din familj och/eller arbetsgivare så att träningstiden ligger där den passar bäst och inte blir en källa till dåligt samvete. 
Tillsammans med barnen, samtidigt som de leker i lekparken eller som sällskap på cykel under din promenad eller löprunda. 
Innan du sätter dig i soffan för kvällen.
Tidigt på morgonen och få världen nästan för dig själv en stund. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!