Från Hong Kong till Mjölby
De två deltagare som rest längst för att tävla i O-ringen är Chi Hang Liang och Wing Man So från Hong Kong, Kina. Tvärs över jordklotet har de tagit sig för att delta i den stora orienteringsfesten.- Det är väldigt stor skillnad på skogen och terrängen här mot hur det ser hemma, säger Wing Man So.
Långväga gäster. Chi Hang Liang och Wing Man So har rest ända från Hong Kong för att få vara med och tävla i årets O-ringen. - Jag är rejält sugen på att tävla nu, säger Liang.
Foto:
- Det är bara att acceptera läget och göra det efter våra förutsättningar, säger Wing Man So tillsammans med kompisen Chi Hang Liang.
Här i Sverige har skogsterrängen stora områden med mycket skog. I Hong Kong ser det precis tvärtom ut.
- Det är väldigt öppet med massvis med stenar och en hel del berg, säger So och Liang.
Knäskadad
Chi Hang Liang skulle ha ställt upp i masstarten i långdistansen som öppnade O-ringsveckan, men ett ömmande vänsterknä satte stopp i sista stund.
- Det gör ont när jag springer på det, säger han samtidigt som han byter om under ett av få ställen där inte regnet tränger sig in.
Men i morgon hoppas de båda två Hong Kong-borna att springa i medeldistans.
- Jag är rejält sugen på att tävla nu. Fast jag har inte satt upp några mål under den här veckan utan ska bara göra mitt bästa, säger Liang.
De båda två gillar att tävla i Europa och speciellt Sverige.
- Det är roligt och alltid mycket folk som kommer och tittar. Jag var i Sverige förra året också och tävlade i O-ringen, säger Wing Ma So.
Ovanligt med press
Ett annat land där orienteringssporten inte är allt för stor är England.
Elitlöparen Graham Gristwood tillsammans med sina åtta landslagskompisar hade slagit upp sin lya på det stora grönområdet.
- Vi sju killar men tyvärr bara två tjejer som är med här, säger Gristwood.
Graham hade en tung dag i skogarna kring Mjölby.
Han sprang in på en 42:a plats och var långt efter vinnaren Audun Hultgren Weitzien från Norge.
- Jag fick en bedrövlig start och kom långt efter direkt, hade jag varit med från början hade det kunnat bli riktigt kul. Nu får jag ladda om till nästa tävling istället, säger Gristwood som kommer från den största klubben i England, Coventry.
Att prata med pressen är dock inget vanlighet för det engelska gänget.
Landet har drygt 4 000 orienterare och är vana att vara i skymundan av de stora sporterna som bland annat fotboll, cricket och friidrott.
- Det knappt aldrig något i tidningarna om oss, kanske om någon tar VM-guld eller nått kan de orka skriva något. Så det går inte jämföra med Sverige, säger Gristwood.
Flyttar till Lidingö
De svenska skogarna och speciellt runt om i Stockholm ska däremot bli hans nya hemmabanan snart.
Han flyttar i höst till huvudstaden och ska tävla för IFK Lidingö. Andledningen till flytten är självklar:
- Jag ska bli bäst i världen och då måste jag ha de bästa förutsättningarna.
Att orienteringsfolket inte är några gnällspikar fick vi alla fall reda på under den första tävlingsdagen. Trots att regnet öste ner under hela dagen var det ingen som klagade.
- Det är ju helt underbart att springa i det här, var vinnaren Audun Hultgren Weitziens kommentar efter loppet.