Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Östgötaidrotten diskuterade etik och moral

- Jag beklagar att vi måste träffas i det här ärendet, men en rad incidenter den senaste tiden har lett till att vi tagit det här initiativet.
Så inledde Gillis Persson, ordförande i Östergötlands idrottsförbund, gårdagens diskussionsmöte kring etik och moral inom elitidrotten.

LINKÖPING2005-03-08 06:00
Efter framför allt rattfyllerierna inom Norrköping Dolphins och sexskandalen inom Linköpings HC tog alltså Östergötlands idrottsförbund initiativet att bjuda inom länets elitklubbar till ett diskussionsmöte i Linköping. På plats fanns representanter från elitklubbarna LHC, Linköpings FC, Dolphins, IFK Norrköping, Team Valla, Piraterna, Vargarna och Åtvidabergs FF, sponsorer, massmedia och kommunen.
Linköpings HC:s klubbdirektör Mike Helber och Norrköping Dolphins Kaj Krantz inledde med att berätta hur deras tankar gick och hur de valde att hantera de problem som de ställdes inför. Därefter tog diskussionen fart. En genomgående åsikt var att de senaste händelserna är enstaka incidenter som grundar sig i ett stort samhällsproblem.
- Jag tycker inte idrotten ska erkänna att sådana här händelser är vanliga för det är de inte. Jag håller med om att detta är ett problem inom idrotten, men det är inget idrottsproblem, utan ett samhällsproblem, menar IFK Norrköpings klubbdirektör Michael Andersson.

"Sexskandalen" i fokus
Sexskandalen inom ishockeyn blev exempel för många inlägg.
- Det som är mycket viktigt att fokusera på är den syn på kvinnan som finns i samhället. Här anser jag att politikerna inte tar sitt ansvar. Det är de som i första hand ska ta hand om den frågan, menar Sven-Owe Samuelsson, ordförande i Åtvidabergs FF.
Lena Burlin, politiker och ordförande i Tekniska verken, förde politikernas talan.
- Politikerna är bara en del av alla de som har ansvar för det här samhällsproblemet. Idrotten, företagen och massmedia har också mycket viktiga roller. Varje människa har ett ansvar för att vi får till en attitydförändring i samhället, säger Lena.

Idrotten har ansvar
Norrköping Dolphins Claes Egnell instämmer i idrottens ansvar för kvinnosynen.
- Politiker, sponsorer och massmedia kan göra mer för att skapa respekt för kvinnoidrotten. Förbättras den respekten tror jag även den allmänna kvinnosynen förbättras, säger Claes.
Samtliga klubbar hanterar etik- och moralfrågorna på liknande sätt. På ungdomsnivå satsas det på utbildning och på elitnivå regleras frågorna i kontrakt.
- Det absolut viktigaste är att utbilda ungdomarna att bli goda föredömen. Hur skandaler ska hanteras på elitnivå kommer i andra hand. Vi måste även visa vårat ansvar vad gäller relationen mellan sportsliga framgångar och klubbarnas ekonomi. Det är också en viktig moralisk fråga, menar Vargarnas ordförande Torsten Sahlin.
Kaj Krantz belyste problemet med tillfälliga spelare i klubbarna.
- Att det skett flera incidenter på senare tid tror jag har att göra med att skattelagstiftningen leder till att många spelare tas in på korta kontrakt, maximalt sex månader. Det skapas då inte samma starka relation mellan spelaren och klubben som det görs vi en längre relation. Detta kan vara en förklaring, men det ursäktar absolut inte spelarnas agerande.

Spelar stor roll
Massmedias roll diskuterades också livligt. De största kängorna fick kvällspressen.
- Det är ett typiskt svenskt fenomen att söka syndabockar. Stefan Holm och systrarna Kallur är exempelvis strålande förebilder, men de hamnar bara som tre-fyra eller kanske femma bland reportagen trots deras prestationer, säger Mike Helber.
Samtliga var överens om att massmedia har en otroligt stor betydelse för klubbarna, men även att klubbarna är viktiga för massmedia. Framförallt förespråkades mer fokus på idrottsrörelsens ungdomsarbete och kvinnoidrotten.
Mötet ledde knappast fram till några konkreta lösningar på problemen, men det var inte heller tanken. Parterna var rörande överens om att det krävs en attitydförändring inom samhället för att komma till rätta med problematiken.
- Vi ska fortsätta träffa elitklubbarna mer. Självklart står ungdomsverksamheten i fokus för vårt arbete, men vi får inte glömma bort elitklubbarna, avslutar Gillis Persson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!