Jonas Jerebko valde att skriva på för den ryska storklubben i basket, CSKA Moskva, mitt under Putins invasion av Ukraina. Henrik Stenson valde miljonerna framför att vara kvar på PGA- och Europatouren i golf.
Vår främste basketspelare genom tiderna, med drygt tio års spel i NBA, valde att flytta hem till Sverige för två år sedan. Jonas Jerebko valde också att säga ja till svenska landslaget där han blev en av nyckelspelarna.
Men hans påskrift med CSKA Moskva mitt under brinnande krig tog hus i helsike. Ganska snart fördömde de styrande i Basketbollförbundet hans handlande och uteslöt honom ur blågult.
För en månad sedan meddelade Jonas att han bryter avtalet med ryssarna, men det får inte generalsekreteraren Fredrik Joulamo på förbundet att mjukna:
- Att Jonas skulle lämna ungefär vid den här tidpunkten var klart för alla. Vi visste att det var ett korttidskontrakt. Det är ingen nyhet men det förändrar heller inte det ställningstagande vi gjorde i förhållande till Jonas, säger Joulamo till Sportbladet.
Nu är det också klart att Henrik Stenson väljer pengarna före sporten och har skrivit på för den nya LIV-touren, som helt finansieras med pengar från Saudiarabiens oljekällor.
Bara den som har mycket pengar vill ha mer. Enligt uppgifter på Wikipedia har Henrik spelat in över 350 miljoner kronor under sin karriär. Lägg därtill de sponsorpengar han dragit in och de slantar han erhållit för jobbet som bandesigner.
Henrik har under de senaste åren också visat att han ville betala tillbaka till svensk golf genom att vara ambassadör tillsammans med Annika Sörenstam för flera tävlingar i Sverige för framtidens golfare.
För bara en dryg månad sedan valdes Henrik också in i golfens Hall of Fame tillsammans med bland annat Finspångs stjärngolfare Liselotte Neumann vid en ceremoni i Landskrona.
Sedan ett år tillbaka har Henrik också varit utsedd till det prestigefyllda jobbet som Europas Ryder Cup-general, ett jobb som han blev av med i samband med att han gick ut och berättade att han skrivit på för den saudiarabiska penningstinna touren.
Enligt uppgifter får Henrik 510 miljoner kronor bara för att skriva på och därmed chansen att spela om ytterligare högvis med miljoner kronor. Bara en seger på touren ger över 40 miljoner kr i prispengar.
Jag vet inte om Henrik nu kommer att bli utkastad ur Hall of Fame, men fullt klart ses inte hans handlande med speciellt blida ögonen inom svensk golf.
Förra golfproffset Helen Alfredsson säger exempelvis i en intervju med SVT:
- Jag blev förvånad att han skrev på. Hur mycket pengar behöver man egentligen? De tjänar ju så ofantligt mycket ändå. Pengar gör inte livet bättre.
Jag håller verkligen med Helen.
En annan svensk världsstjärna, som inte nämns i några skandalsammanhang, är Armand Duplantis som avslutade friidrotts-VM i USA med att sätta världsrekord (6,21). Armand var enligt amerikanska mätuppgifter 14,8 centimeter över ribban vid högsta passagen vilket fick pappa Greg att säga efter guldet:
- Det var ett bra hopp, men han kan hoppa högre. Han kan hoppa 6,40! Om han skulle bli tvungen så skulle han kunna hoppa 6,30 redan nu.
Armand har nu vunnit allt som går att vinna inom sin sport i och med VM-guldet i Eugene. Det blev Sveriges enda guld i detta VM, men vi får inte glömma bort gångaren Perseus Karlström som knep Sveriges två andra medaljer (brons).
Gångsporten får sällan några rubriker i massmedia förutom vid de stora mästerskapen. Måste erkänna att jag satt framför TV:n förra söndagen och följde Eskilstuna-sonens otroliga kämpainsats på 35 kilometer. Tänkte i mitt stilla sinne, skönt att de kapat distansen från 50 km, annars skulle han haft 15 kilometer kvar att gå.
De senaste sju-åtta åren har jag annars pratat en hel del gångsport med en av Sveriges största ledarprofiler, Lennart Nilsson från Kisa, då vi suttit i samma styrelse. Lennart har varit gångentusiast i över ett halvt sekel. Redan 1952 vann han junior-SM i lag på 10 km för IFK Linköping. Han tävlade så sent som vid veteran-SM i Kalmar 2010. Han har varit engagerad i både Kisa SK och IFK Österbymo samt varit ordförande i Östergötlands Gångförbund. Tyvärr gick Lennart bort för tio dagar sedan, 90 år gammal.
Svensk fotboll mår inte bra. Först missade herrarna VM i Qatar, därefter floppade damerna i EM och i förra veckan åkte Malmö FF ur Champion League-kvalet. Dags för en vändning!