Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svensk damgolf i en härlig medvind

I stort sett är väl golfsäsongen slut. Finalen nere i Spanien på damernas Europatour fick mig att börja tänka på gamla tider när Liselotte Neumann och Annika Sörenstam härjade på världens golfbanor.

Till slut blev det Linn Grant som tog hand om de stora slantarna och titeln, Europas bästa damspelare 2022!

Till slut blev det Linn Grant som tog hand om de stora slantarna och titeln, Europas bästa damspelare 2022!

Foto: Göran Söderqvist/Svenska golfförbundet

Krönika2022-12-08 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tänk att efter en lång och härlig säsong står det två svenska tjejer på första utslaget och ska avgöra vem som är bäst i Europa. Den av Linn Grant eller Maja Stark som placerade sig bäst i den sista deltävlingen skulle vinna hela touren och 6,5 miljoner kr.

Båda tjejerna var med i toppen av tävlingen men till slut blev det Linn Grant som tog hand om de stora slantarna och titeln, Europas bästa damspelare 2022!

Linn slutade trea i tävlingen efter att ha gjort sex birdies sista dagen. Maja var än värre med åtta birdies, men kunde ändå inte hota Linn om totalsegern. Båda de här tjejerna är 23 år, är bästa kompisar, har gått golfgymnasiet, följts åt i alla landslag genom åren och även genomgått Svenska Golfförbundets mycket tuffa utbildningsnivåer. För att bli en världsspelare i golf i dag krävs både bra fysik och mental topphälsa, bara talang räcker inte längre.

Nu är inte svensk damgolf bara Linn och Maja. Tävlingen i Spanien vanns exempelvis av Caroline Hedwall som haft några motiga år. Hon avgjorde exempelvis Solheim Cup 2013 och visade nu att hon kan vara ett namn för laget även 2023. Det skulle innebära att Sverige kan få med fem spelare i laget, Linn, Maja, Anna Nordqvist och Madelene Sagström bör vara givna, kanske även Linnea Ström vilket skulle betyda att det kan bli sex blågula spelare, när det drar ihop sig i spanska Andalucia 18-24 september nästa år.

Redan i dag har vi exempelvis fyra svenskor på topp 50 på världsrankingen, Linn är 24:a, Madelene 26:a, Anna 30:e och Maja 39:a.

Linn hade säkert varit ännu högre rankad om hon fått deltaga i LPGA-touren. På grund av att hon vägrat vaccinera sig för covid har hon inte kunnat resa in ännu i det stora landet i väster. Fast att vara bäst i Europa räcker länge…

Annars var det ju 1988 som Finspångs-tjejen Liselotte Neumann visade svenska damgolfare vägen borta i USA genom att vinna US Open. En knall som gav eko över hela golfvärlden. Jag blickar faktiskt tillbaka då och då på Lottas segerklubbor från vinsten borta i USA när jag jobbar på Östergötlands Idrottshistoriska Sällskaps muséum i Linköping. Klubborna 34 år senare är kanske lite förfinade, men ser annars väldigt lika ut i dag.

Lotta vann totalt 13 internationella segrar under sin karriär som varade mellan 1988-2004. Noterbart är att Lotta vann British Open förutom segern i US Open, men tävlingen i England hade inte majorstatus då. Totalt spelade Lotta in runt 60 miljoner kr i prispengar.

Annika Sörenstam tog i början av 2000-talet över som världsetta, hon vann exempelvis tio majors och totalt 72 segrar på LPGA-touren. Totalt spelade hon in 194 miljoner kr i prispengar. Annika slutade som proffs 2008, men har sedan fortsatt på seniortouren i USA och även deltagit i några uppvisningstävlingar i Sverige.

Redan 1990 klev också Helen Alfredsson fram och lyckades vinna en major (Kraft Nabisco Championship) samt ta fyra vinster på LPGA-touren. Totalt spelade hon in drygt 80 miljoner kr under sin framgångsrika karriär som bland annat innefattade åtta framträdande i Solheim Cup.

Sophie Gustafsson var ett annat duktigt namn runt 2000-talet. Sophie vann fyra LPGA-tävlingar och deltog även hon åtta gånger i Solheim Cup. Totalt spelade Varberg-tjejen in 58 miljoner kr.

Carin Koch och Catrin Nilsmark var andra starka svenska namn på USA-touren.

Förra året fick svensk damgolf återigen stora rubriker när Anna Nordqvist vann British Open, hennes första majortitel. Anna, som haft ett ganska motigt år, fick till en riktig fullträff i England. I år har det gått lite trögare, men Anna är ändå rankad nummer 30 i världen.

Annas seger innebar för övrigt att Sverige sedan 1988 totalt tagit 17 majorstitlar men bara en på herrsidan. Det var Henrik Stenson som 2016 vann den 145:e upplagan av The Open Championship.

Henrik, som i dag bara är rankad 191:a på världslistan, är annars den svenske golfspelare som tjänat mest pengar, drygt 350 miljoner kr!

Två ishockeyprofiler har tyvärr lämnat oss de senaste månaderna. Den störste, Börje Salming, 71, fick ett värdigt avslut när både Toronto och Avichii Arena tog farväl av honom innan ALS tog hans liv.

En annan, lokal hockeyprofil som tyvärr lämnat oss, är Bert Ferin. Han började sin hockeybana i IK Sleipner men var under hela 70-talet ett av de stora namnen i först IFK/IKS och därefter Vita Hästen. Bert blev 76 år.