2019 är det inget OS-år. Men likväl kommer skidspåren och hockeyrinkarna vara flera profiler fattigare.
Den störste av dem alla inom damskidsporten, Marit Björgen, gav för ett par veckor sedan besked om att nu fick det vara bra. Hon fyllde 38 år 21 mars och har en meritlista som verkligen imponerar:
5 OS-starter, den första redan 2002.
15 OS-medaljer, varav åtta guld!
9 världsmästerskap
26 medaljer, varav 18 guld!
114 segrar i världscupen, 180 pallplatser
Som barn var Marit allsidig. Utövade både fotboll, handboll och skidor men från det hon fyllt nio år började hon tävla på skidor. Fram till 14-15-årsåldern vann hon samtliga lopp hon ställde upp i.
Hon debuterade i världscupen 1999 i Engelberg, slutade 39:a i sprint men framgångarna skulle komma. Under 18 år har hon dominerat damernas skidsport även om Therese Johaug blev en tuff uppstickare liksom Charlotte Kalla varit under många år. Men på något sätt har Marit alltid stått överst på prispallen. Säsongen 2015 tog hon paus då sonen Marius (pappa Fred Börre Lundberg) föddes, men till OS i Sydkorea var hon tillbaka i superform och hennes uppvisning på 30 km var imponerade. Hon avslutade sedan tävlandet genom att vinna Holmenkollens tremil – för sjunde gången!
Marit har alltid var älskad av alla, undantaget då polskan Justyna Kovalczyk, som tidigt anklagade Marit för dopning. Hon har nämligen astma men fick dispens inför säsongen 2009/2010. I september 2011 togs hennes medicin Symbicort dessutom bort från Wadas lista på förbjudna läkemedel.
Fast astma och norsk skidåkning har varit ett kapitel för sig i många år…
Skidskyttesportens grand old man Ole Einar Björndalen säger tack och hej också. Björndalen, i dag 44 år gammal, har deltagit i sex OS (det första redan 1994) och 23 VM. Han har 13 medaljer från OS varav åtta guld och från VM 45 medaljer varav 20 guld!
I VM i Hochfilzen 2005 vann han fyra av fem distanser och i OS i Salt Lake City 2002 vann han guld i samtliga fyra skidskyttedistanserna och blev därmed den tredje olympiern genom tiderna att nå maximal utdelning i ett mästerskap. Han blev dessutom fyra på 30 km i traditionell längdåkning!
Vid VM i Östersund 2008 hade Björndalen chans att bli historisk som den skidskytt med flest VM-guld. För detta behövde han två guld men fick nöja sig med ett guld, tre silver och ett brons. Vid VM 2009 tog han dock över rekordet genom att vinna tre individuella guld och stafetten.
Hans skidskyttekompis Emil Helge Svendsen meddelade också att han lägger skidor och gevär på hyllan, bara 32 år gammal. Emil Helge har deltagit i fyra OS och fått med sig sju medaljer varav fyra guld. Under sju VM har det blivit 17 medaljer, varav elva guld. I världscupen har han deltagit i elva säsonger, vunnit 37 gånger och varit på pallen 76 gånger.
Längdåkningen blir också ett par svenskar fattigare. Samboparet Emil Jönsson och Anna Haag meddelade efter OS i Sydkorea att de ställer in skidorna för att leva ett Svensson-liv. Emil har inget OS-guld men silver i sprintstafett och brons i sprinten, båda 2014 i Sotji. Den sistnämnda medaljen var en skänk från ovan då Emil tidigt tröttnade men kunde åka in som trea sedan tre man (däribland Marcus Hellner) fallit framför honom!
Även i VM har det blivit silver och brons och dessutom två SM-guld. I världscupen var han med i tio säsonger, tog 13 vinster och 20 pallplatser.
Anna Haag har et t stafettguld från Sotji som främsta resultat, vilket gav henne och lagkompisarna även Svenska Dagbladets bragdmedalj. Hon har även tre silver i OS. Tre silver och ett brons har det också blivit i VM samt sju SM-guld, nio SM-silver och fyra SM-brons.
1999 draftades Daniel och Henrik Sedin av NHL-klubben Vancouver Canucks, Daniel som tvåa och Henrik som trea. För ett par veckor sedan meddelade tvillingarna från Örnsköldsvik att det nu fick vara färdigspelat. Inga övertalningsförsök var ens att tänka på.
Detta efter 18 säsonger – i samma klubb. Henrik har spelat 1329 matcher i NHL samt 105 slutspelsmatcher medan Daniel landar på 1305 matcher och 102 slutspelsmatcher.
Tvillingarna har under åren också gjort en hel del mål och poäng. Henke landar på 1069 poäng (varav 240 mål) och Daniel 1039 poäng (391 mål).
Henrik och Daniel har båda dessutom ett OS-guld (2006 samt var sitt VM-guld från 2013 i Sverige/Finland.
Någon nöd kommer det inte att gå på tvillingarna. Det senaste femårsavtalet har givit dem runt 60 miljoner kr i årslön.
Grabbarna, som blir 38 år i september, kan räkna med att få sina tröjor upphissade i taket på arenan nästa år och om tre år kommer de också att väljas in i Hall of Fame i Toronto.
Större kan det inte bli!