Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sporten fast i skandaler

Sveriges nya skidstjärna - 19-åriga Frida Karlsson som till och med gav Therese Johaug en match på 10 km ändå in på mållinjen.

Sveriges nya skidstjärna - 19-åriga Frida Karlsson som till och med gav Therese Johaug en match på 10 km ändå in på mållinjen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

krönika2019-03-06 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alpina VM är över. ”Vår egen” Pernilla Wiberg tippade fem svenska medaljer i Vinterstudion innan tävlingarna startade, det blev en (Anna Svenn-Larsson i slalom). Våra två OS-guldmedaljörer från Pyeong Chang 2018, Frida Hansdotter och André Myhrer, svek eller vad ska man säga om en sjätte respektive 13:e plats. Inte heller Mats Olsson infriade förväntningarna i storslalom, men han hade en ursäkt – Mats drabbades nämligen av en hjärnskakning två veckor innan första start i VM.

Ändå kändes det som om den missade pallplatsen i lag var det allra största debaclet. Alla, framförallt då de tusentals på plats i Åre, hade räknat med svenskt på pallen den här kvällen. Men förlust i kvartsfinalen gjorde att luften liksom gick ur.

Det snackades mycket om att Åre kan komma att stå som värdar för de alpina grenarna vid ett eventuellt svenskt vinter-OS 2026. Efter tävlingarna finns det nog en hel del frågetecken även om ingen kan rå på vädret. Nu tvingades man kort tre-fyra lopp på grund av vinden på toppen, vilket inte gillades av framförallt fartåkarna. Störtloppet exempelvis blev mer som super-G eller storslalom.

Arrangörerna hade hoppats på 120 000 åskådare under tävlingarna, det kom 102 000. Många tycker att det är besvärligt att ta sig till Åre, därför måste man nog se över både transporterna och boendet om Sverige får vinter-OS.

Sveriges har som sagt stora traditioner att försvara i de alpina grenarna men kanske ändå mer på längden. Både Sverige och Norge har ökat på medaljskörden rejält under dagarna i Seefeld. Sverige har fått två guld, damernas sprintstafett och damstafetten 4x5 kilometer där Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla och Stina Nilsson besegrade Norges stjärnspäckade lag i en spurtduell. Lägg därtill ett silver och ett brons av Sveriges nya skidstjärna, junioren Frida Karlsson, samt ett sprintsilver av Stina Nilsson, i de individuella loppen. Tidigare under säsongen var Frida Karlsson inte ens påtänkt för den svenska VM-truppen men när hon övertygade stort på junior-VM kunde förbundskapten Rikard Grip inte hålla henne utanför truppen till Seefeld.

Och som hon levererat! Till och med Therese Johaug fick en match på 10 km ändå in på mållinjen av vårt 19-åriga stjärnskott!

Ja, Sveriges damer har levererat hela säsongen och med framtidsnamn som Ebba Andersson, Stina Nilsson och Frida Karlsson kan nog Charlotte Kalla pensionera sig efter den här säsongen eller nästa. För det är långt till vinter-OS 2022 i Kina. Fast å andra sidan, Charlotte låg bakom guldet i stafetten med sitt fantastiska ryck på tredje sträckan.

Naturligtvis måste vi också applådera världens främsta skidtjej, även om hon är norska. Therese Johaug sopade banan i samtliga sina tre individuella starter, däremot kunde hon inte spurta ner vår egen Stina Nilsson i damernas stafett, där visade sig norskan lite mänsklig i alla fall.

Annars var det Norge som dominerade detta skid-VM fullständigt. Eller vad sägs om tio guld, tre silver och fem brons.

De svenska herrarna är tyvärr ett sorgebarn. Närmast var Calle Halfvarsson och Oskar Svensson i sprintstafetten (fyra) men i övrigt har den svagda svenska herrsäsongen fortsatt. Generationsväxling är det ofta använda ordet för genomklappningarna, men jag köper inte detta. Framförallt borde en sådan rutinerad herre som Calle Halfvarsson kunna leverera mer. Kanske han skulle ägna sig mer åt skidåkning än att göra en massa larviga filmer samt bemöta påhopp från förre skidkungen Petter Northug.

Tyvärr fortsätter skidsporten att beblandas med dopning. Så även i Seefeld där fem åkare i dag har förhörts och i flera fall erkänt men där också en tysk läkare, Mark Schmidt, riskerar upp till tio års fängelse för att ha varit den som iscensatt blod­dopingen.

Nu är inte det här första gången som skidsporten står i centrum när det gäller dopning. 2001 var det finska åkare som åkte fast, 2002 vid OS i Salt Lake City var det Johann Mühlegg som rusade ifrån Per Elofsson så man förstod att inte allt stod rätt till, 2013/2014 var det Johannes Dürr som flög uppför monsterbacken i Tour de ski och 2014 i Sotji misstänktes ryssarna Alexander Legkov, Ilja Tjernusov och Maxim Vyleg­zjanin alla för dopning efter trippeln på femmilen, men de har sedemera blivit friade.

Det är bara att hoppas att dopningskontrollanterna i efterhand inte hittar något otillåtet medel hos svenska eller norska åkare.

Krönika